Asocijacija medija osudila obustavu prodaje novina na aerodromu

asocijacija-medija-logo-1378893405-364601

[box align=’box-left’ id=’7770′]O ovoj odluci „Dufry“ je obavestio distributere bez valjanog objašnjenja, koje nisu dobili ni izdavači, navodi se u saopštenju Asocijacije.

Asocijacija medija je odgovor potražila i od uprave Aerodroma, koja je u saopštenju objasnila da nije odgovorna, a ni nadležna za postupke zakupca prostora.

U dopisima distributera upućenim izdavačima navodi se da je u pitanju nerešen poslovni odnos između kompanije „Dufry“ i Aerodroma.

Asocijacija medija upozorava da je ovim postupkom izdavačima novina i nedeljnika naneta velika finansijska šteta dok se „grčevito bore i ulažu velike napore da dođu do svakog novog čitaoca i kada im je svaki prodati primerak od velikog značaja“.

„Uskrativši distribuciju novinskih izdanja od javnog značaja, što dnevne novine i nedeljnici jesu, preduzeće ‘Dufry’ povredilo je osnovno pravo građana da budu informisani, kao jednu od najvažnijih tekovina demokratskog društva“, ukazala je Asocijacija.

Asocijacija medija podseća da se u Zakonu o javnom informisanju (sloboda distribucije), kao i u Krivičnom zakonu (član 148 i 149), mogu naći osnove za podnošenje tužbi protiv kompanije „Dufry“ ili Aerodroma, za nanetu štetu i najavljuje da će nastaviti pomno da prati ovaj slučaj u cilju zaštite prava svojih članica.

Tagovi

Povezani tekstovi