Ataljević: Prisluškivanja je bilo

 Beograd – Iz odgovora Vrhovnog suda Srbije Nezavisnom udruženju novinara Srbije, da podaci o tome da li je novinar Danasa Vuk Cvijić bio prisluškivan tokom juna 2001, „predstavljaju državnu tajnu i nisu dostupni javnosti“, može se zaključiti da je prisluškivanja bilo, ocenio je za Danas advokat Zoran Ateljević.


U odgovoru na zahtev NUNS, Vrhovni sud je naglasio da su podaci o „predlozima i odlukama koje Vrhovni sud Srbije donosi povodom predloga za odstupanje od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava opštenja“ državna tajna i da su u pitanju „podaci za koje je određen najveći stepen zaštite tajnosti“ i da „nisu dostupni javnosti“.


Advokat Toma Fila izjavio je 13. januara ove godine da ima zapisnik o svojim telefonskim razgovorima koje je prisluškivao DB, a zatim je Advokatska komora Srbije od Vrhovnog suda Srbije tražila odgovor na pitanje da li je bilo prisluškivanja advokata. Vrhovni sud je tada odgovorio da nijedan advokat nije prisluškivan po odobrenju tog suda. Ateljević objašnjava da je Vrhovni sud mogao da isto odgovori i NUNS, jer „ako nije bilo prisluškivanja, nema razloga da ne odgovori da nije bilo prisluškivanja“.


– Sud se ne može pozivati na otkrivanje tajne ako odgovori da prisluškivanje nije bilo sprovedeno po nalogu suda – kaže Ateljević i dodaje da su „svi pravni subjekti ravnopravni“ i da „Advokatska komora nema veća prava od NUNS“.

Tagovi

Povezani tekstovi