Australija dala Tviteru 28 dana da ukloni „toksičnost i mržnju“

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Australijska nadzornica internet bezbednosti zapretila je u četvrtak novčanom kaznom Tviteru jer se nije uhvatio u koštac sa zlostavljanjem onlajn i navela je da je porast „toksičnosti i mržnje“ zabeležen nakon što je Ilon Mask kupio Tviter

 

Poverenica za e-bezbednost Džuli Inman Grant, bivša zaposlena na Tviteru, rekla je da je platforma sada odgovorna za svaku treću pritužbu na internet govor mržnje prijavljen u Australiji.

 

Inman Grant rekla je da Twitter ima 28 dana da pokaže ozbiljnost u pogledu rešavanja problema ili će se suočiti s kaznom od 700.000 australskih dolara za svaki dan prekoračenja danog roka.

 

Rekla je da Twitter mora da sprovede niz konkretnih koraka koji pokazuju „šta čini kako bi sprečio onlajn mržnju na svojoj platformi i nametnuo sopstvena pravila“.

 

„Potrebna nam je odgovornost tih platformi i delovanje da zaštitimo njihove korisnike“, rekla je. „Ne možete imati odgovornost bez transparentnosti, a to je ono što se želi postići pravnim obaveštenjima poput ove“, dodala je.

 

Od kupovine platforme u oktobru 2022, Mask je otpustio više od 80 posto globalne radne snage pa i mnoge moderatore sadržaja odgovorne za suzbijanje zlostavljanja.

 

Mask je u novembru proglasio široku amnestiju koja je omogućila desetinam hiljada suspendovanih ili zabranjenih naloga da se vrate na platformu.

 

„Čini se da je Twitter propustio priliku u borbi protiv mržnje“, rekla je Inman Grant koja je radila na sajber bezbednosti u kompaniji nakon 17 godina u Majkrosoftu.

 

Rekla je da nadzorno telo nije jedino zabrinuto „zbog sve većih nivoa toksičnosti i mržnje na Tviteru koja posebno ciljaju na marginalizovane zajednice“.

 

Australija predvodi globalnu akciju regulisanja platformi društvenih medija, a ovo nije prvi put da je Inman Grant javno prozvala Twitter.

 

Pisala je Masku u novembru i izrazila mu bojazan da će otpuštanje velikog broja zaposlenih dovesti do toga da se kompanija neće moći da pridržava australijskih zakona.

 

Novinar Stan Grant, jedna od najuglednijih medijskih osoba u Australiji, rekao je u maju da je podneo pritužbu Tviteru zbog „nemilosrdne rasne prljavštine“ na koju je naišao dok je koristio platformu.

 

Veliki muzički izdavači u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuli su pravnu tužbu protiv Tvitera ovog meseca. Tvrde da platforma nije uspela da zaustavi „nekontrolisano“ kršenje autorskih prava.

 

Poverenik Evropske komisije za unutrašnje tržište Tijeri Breton optužio je u junu Twitter da je odabrao „konfrontaciju“ nakon što se povukao iz dobrovoljnog Kodeksa dobre prakse o suzbijanju dezinformacija.

Tagovi

Povezani tekstovi