Australijski premijer zadovoljan završetkom „sage“ s Asanžom

Slika: Canva
Slika: Canva

Australijski premijer Antoni Albaneze rekao je da je „vrlo zadovoljan“ sporazumom koji je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž postigao sa američkim pravosudnim organima i kojim je okončana sudska „saga“ duga gotovo 14 godina.

 

„Vrlo sam zadovoljan da smo ovom prilikom dobili pozitivan rezultat, i koji je mislim tražila većina Australijanaca“, rekao je Albaneze pred australijskim poslanicima u Kanberi.

 

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, državljanin Australije, izjasnio se jutros krivim za nabavljanje i objavljivanje američkih vojnih tajni, prema dogovoru o priznavanju krivice sa američkim pravosudnim vlastima, okončavši tako dugogodišnju pravnu bitku, nakon koje je napustio sudnicu kao slobodan čovek i uputio se kući – u Australiju avionom koji mu je obezbedila australijska vlada.

 

Albaneze je rekao da Australijanci imaju različita mišljenja o Asanžovim aktivnostima i angažovanju, ali da su zadovoljni da se „ta saga završila i da može da se vrati svojoj porodici“.

 

Završetak slučaja Asanž je rezltat „opreznog, strpljivog i odlučnog rada“ rekao je Albaneze i dodao da je ponosan na to što je urađeno.

 

„Više puta sam rekao da nije imalo šta da se dobije od držanja Asanža u zatvoru, i zadovoljan sam da je na putu nazad za Australiju. Bez obzira na stavove oko njegovih aktivnosti, a mogu biti različiti, slučaj oko Asanža je trajao suviše dugo“, rekao je Albaneze.

 

Australijski premijer je potvrdio da australijski ambasador u SAD Kevin Rad i visoki komesar Australije u Velikoj Britaniji Stiven Smit zajedno prate Asanža u avionu kojim se danas prevozi u Australiju, posle izjašnjavanja pred američkim sudskim organima na Marijanskim ostrvima, američkoj teritoriji u Pacifiku.

 

U skladu sa dogovorom postignutom sa pravosudnim organima australijski uzbunjivač, osnivač Vikiliksa, optužen zbog obljavlivanja stotine hiljada poverljivih američkih dokumenata tokom 2010-ih, izjasnio se krivim za nabavljanje i objavljivanje informacija o nacionalnoj odbrani.

 

Posle izjašnjavanja pred američkim saveznim sudom u Sajpanu na Marijanskim ostrvima Asanž je „slobodan čovek“, i mogao je slobodno da krene avionom nazad u Australiju.

 

Američko ministarstvo pravde objavilo je danas da Asanž ima zabranu dolaska u SAD, bez odgovarajućeg odobrenja.

 

„U skladu sa dogovorom o izjašnjavanju o krivici Asanž ima zabranu povratka u SAD bez dozvole“, saopštilo je američko ministarstvo u vreme dok je on bio na putu za Australiju.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi