„Avali“ novi gazda

Sumnja ovaj koncern nemačkog vlasnika, od juče vlasnik akcija TV Avale.
Iako u centrali RTL-a negiraju da su išta trgovali sa Srbijom, ova se vest pročula i među zaposlenima u TV Avali, kao i među kolegama ostalih redakcija. Istovremeno, na „Vikipediji“, jednom od najposećenijih svetskih sajtova, TV Avala je juče pre podne bila uvrštena među 43 televizijske stanice u Evropi koje su u vlasništvu RTL-a.
Na ovom je portalu tokom jučerašnjeg dana stajalo da je RTL većinski vlasnik ove elektronske kuće koji u udelu njenog vlasništva ima čak 91 odsto! Ali juče po podne sve je skinuto sa sajta „Vikipedije“.
Reč je samo o glasinama – tvrde u sedištu RTL-a. A odgovor na pitanje da li se uopšte pregovara o eventualnoj trgovini – ostao je iza zatvorenih vrata.


B.S.
– Nismo otkupili akcije TV Avala – tvrdi Oliver Hergesel iz centrale RTL-a. – Mi smo firma koja posluje transparentno, nalazimo se na berzi i svaka finansijska transakcija je uočljiva. Tako je u našem portfoliju sasvim vidljivo da nismo kupili ovu televiziju, a o planovima nikada ne govorimo javno jer i oni mogu da izazovu promene na berzi i utiču na cenu naših akcija.
Svako šuškanje o mogućem otkupu dela vlasništva ove mlade srpske televizije prate i u Radiodifuznoj agenciji Srbije koja vodi računa da sve bude urađeno po propisima.
– Ne može da dođe ni do kakve promena vlasništva, a da to ne stigne pred Savet RRA – objašnjava Svetozar Stojanović, član ove agencije. – Ovaj predlog, međutim, nije ni stigao do našeg dnevnog reda tako da je sasvim izvesno da do sada nije došlo ni do otkupa.
Priča o zainteresovanosti RTL-a za TV Avalu stara je najmanje godinu i po dana. Prašinu oko ulaska ovog giganta na srpsko tržište podigla je odbijenica RRA da dodeli frekvenciju RTL-u. Tumačenje da bi kupovinom TV Avale ova nemačka medijska kuća dobila i dozvolu za emitovanje svog programa, u RRA – demantuju Zakonom o radiodifuziji.
Propisi zabranjuju direktnu prodaju dozvole za emitovanje, a pod tim se može smatrati i prodaja većinskog dela kapitala ovog elektronskog medija. Tako bi eventualna prodaja TV Avale RTL-u bila zakonita samo u slučaju da Nemci odnesu manje od 50 odsto akcija.

Tagovi

Povezani tekstovi