AŽC: Kazniti medije koji reklamiraju prostituciju

autonomni ženski centar

Autonomni ženski centar je uputio otvoreno pismo Republičkom javnom tužilaštvu da ispita postojanje osnova sumnje za pokretanje postupaka protiv medija koji reklamiraju prostituciju i pozvao medije da o prostituciji izveštavaju kroz prizmu muškog nasilja.

Autonomni ženski centar je uputio otvoreno pismo Republičkom javnom tužilaštvu da ispita postojanje osnova sumnje za pokretanje postupaka protiv medija koji reklamiraju prostituciju i pozvao medije da o prostituciji izveštavaju kroz prizmu muškog nasilja Kako je saopšteno iz ovog centra, prema Krivičnom zakoniku Srbije propagiranje ili reklamiranje prostitucije putem sredstava javnog informisanjaje zabranjeno.

 

Budući da Zakon o javnom redu i miru predviđa prekršajnu odgovornost ne samo osoba koje su u prostituciji, već i korisnika usluga prostitucije, Autonomni ženski centar apeluje na sve medije da o prostituciji izveštavaju kroz prizmu muškog nasilja prema ženama, a ne kroz prizmu „elitnog posla“.

 

Autonomni ženski centar obaveštava javnost da je otvoreno pismo upućeno povodom sve češćih medijskih nastupa Mihaila Maksimovića, koji je pravosnažnom presudom osuđen za posredovanje u vršenju prostitucije i protiv koga je trenutno u toku i postupak za ovo krivično delo, kao i za krivično delo trgovina ljudima.

 

Ove činjenice, kažu, ne sprečavaju brojne medije da ga pozivaju kao relevantnog sagovornika na temu prostitucije, kao i da promovišu njegovu knjigu nastalu na osnovu iskustava vršenja krivičnog dela za koje je osuđen.

 

Upućen je i apel medijima da o problemu prostitucije, kao jednog od najtežih oblika muškog nasilja prema ženama izveštavaju poštujući Zakon o javnom informisanju i medijima, Kodeks novinara Srbije i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koji naglašavaju poštovanje dostojanstva ličnosti, a posebno žrtava nasilja, uključujući seksualno nasilje i seksualnu eksploataciju.

 

Nedopustivo je, ističu, iznositi u javnost imena žena za koje još uvek nije utvrđeno da li su žrtve krivičnog dela trgovina ljudima radi seksualne eksploatacije, kao i njihove ““kataloge“, uz spekulisanje o cenama tzv. seksualnih usluga.

 

Tagovi

Povezani tekstovi