AŽC podneo žalbu Savetu za štampu zbog izveštavanja o prijavljenom silovanju u Nišu

Foto: Milena Đorđević; Slikom do promene, projekat UNDP Srbija
Foto: Milena Đorđević; Slikom do promene, projekat UNDP Srbija

Autonomni ženski centar je uputio žalbu Savetu za štampu protiv deset medijskih portala zbog izveštavanja o slučaju prijavljenog slučaja silovanja u Nišu.

U pitanju su Mondo, Alo, Dnevno, Novosti, Luftika, Niške vesti, Telegraf, Nova, Informer i Pink.

 

Od Saveta za štampu zatraženo je da se razmotri da li su pomenuti portali prekršili Kodeks novinara Srbije objavljivanjem gotovo identičnog teksta dana 6.1.2023. godine u kojem se navode informacije da je žena iz Leskovca, koja je nadležnim institucijama prijavila slučaj (grupnog) silovanja u Nišu, to učinila „iz osvete bivšem momku“, da je „sklona alkoholu“, a da je muškarac koga je optužila za seksualno nasilje „bio veoma saradljiv i ubedljiv“, te da „nije postojala ni mrvica sumnje da joj je on na bilo koji način naudio“.
Sve iznete informacije su prenete od strane neimenovanih izvora, što je otvorilo sumnju u istinitost izveštavanja.

 

U žalbi je takođe napomenuto da medijsko izveštavanje koje na ovaj način ulazi u nepotkrepljene i nepotrebne detalje (bez obzira na saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova gde se navodi da je u ovom slučaju reč o lažnoj prijavi) može imati dugoročni uticaj, kako na ženu o kojoj je reč, tako i na sve druge žene koje su preživele seksualno nasilje zbog smanjenja empatije javnosti prema žrtvama, neverovanja u njihova iskustva i relativizovanja seksualnih zločina.

Tagovi

Povezani tekstovi