Bastion liberalne građanske misli

Iako se u svom devetogodišnjem životu nekoliko puta „presvlačio“ menjajući grafički izgled, ali i format i ekipu, ostao je bastion liberalne građanske misli u Srbiji.
Dekan Fakulteta političkih nauka Milan Podunavac smatra da Danas predstavlja „najbolji deo političkog žurnalizma u Srbiji“ i da je uvek delio socijalnu i političku dinamiku društva u najtežem vremenu koje je bilo obrvano negativnim tradicijama rata, diktature i nacionalizma.
– Danas je uvek bio obrazac oblikovanja političke kulture otpora negativnim političkim formulama koje u najopštijem smislu mogu da se označe formulom neprijatelja demokratije – ocenio je Podunavac.
Bez jedne forme kolektivne i javne deliberalizacije čitavog društva, objašnjava profesor, jedno društvo će, citirao je Aleksandra Hamiltona, „te stvari rešavati kao rezultat slučaja, a ne kao rezultat svog sopstvenog demokratskog i konstitucionalnog izbora“.
– Danas doprinosi da to bude deo konstitucionalnog, modernog i demokratskog političkog izbora u Srbiji – kaže Podunavac.
Za istoričara i publicistu Latinku Perović danas je u „onim teškim vremenima“ bio odbrana od laži koja je opasna kao instrument komunikacije.
– Vašu težnju ka objektivnosti, potpunoj informaciji, a naročito u tom slikanju sveta takvom kakav on jeste izuzetno mnogo cenila. Danas je bio potreba gradske publike, mladih ljudi, liberalno orijentisanih koji su Jugoslaviju shvatali kao civilizacijsku mogućnost i dopuštali da se odnosi unutar nje menjaju, ali koji nisu bili spremni na tako užasnu destrukciju i na tako teške posledice u odnosima bivših jugoslovenskih naroda – naglašava Latinka Perović.
Ovogodišnji laureat Jugoslav Ćosić podseća da je Danas nastao u veoma teškom vremenu, i da je osnivanje takvih novina predstavljalo „herojski napor“.
– Tako je stvoren list koji je među štampanim medijima postavio standarde ozbiljnog i profesionalnog novinarstva – rekao je Ćosić.
Prema njegovim rečima Danas su novine koje „štrče kao dvogrba kamila“ po etici i profesionalnim standardima.


 R. F.

Tagovi

Povezani tekstovi