BBC osudio proterivanje dopinice iz Rusije

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

BBC je osudio odluku ruskih vlasti da ne produže vizu Sari Rejsnford, jednoj od dopisnica iz te zemlje.

U saopštenju korporacije, ovaj potez zvanične Moskve ocenjuje se kao „direktan napad na slobodu medija“.

 

BBC je pozvao ruske zvaničnike da ponovo razmotre odluku o „izbacivanju“ Sare Rejnsford koja je trenutno stacionirana u Moskvi.

 

Ruski državni mediji navode da će Rejnsford morati da napusti zemlju do kraja meseca, jer joj tad ističe akreditacija.

 

Lokalni mediji navode da ovaj potez Moskve predstavlja odmazdu zbog odluke Velike Britanije da odbije zahteve za vize ruskim novinarima.

 

Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, u objavi na društvenoj mreži Telegram navela je da je vlada u Moskvi navodno više puta upozorila da će odgovoriti na ono što smatra viznim progonom ruskih novinara u Britaniji.

 

„Izbacivanje Sare Rejnsford je direktan napad na slobodu medija i bezrezervno osuđujemo ovaj potez“, navodi se u saopštenju Tima Dejvija, generalnog direktora BBC-ja.

 

„Sara je vrsna i neustrašiva novinarka. Ona tečno govori ruski, a njeni izveštaji o Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu su nezavisni i sveobuhvatni. Njeno izveštavanje donosi informacije BBC publici i stotinama miliona ljudi širom sveta.“

 

„Pozivamo ruske vlasti da ponovo razmotre odluku. Mi ćemo nastaviti da izveštavamo o događajima u regionu na nezavisan i nepristrasan način.“

 

Rejsnofrd je iskusna dopisnica koja je prethodno radila u Havani, Istanbulu i Madridu.

 

Nedavno je dobila pohvale kolega i javnosti za izveštavanje iz Belorusije, gde je ranije ove nedelje govorila o slučajevima kršenja ljudskih prava za koje je odgovoran režim predsednika Aleksandra Lukašenka.

 

Ovo je prvo proterivanje jednog britanskog novinara ili novinarke iz Rusije u poslednjoj deceniji, a odnosi dve države su na veoma niskom nivou.

 

Godine 2019, britanska regulatorna agencija OFkom je kaznila televizuju RT koju finansijski pomaže Moskva zbog kršenja pravila o nepristrasnosti tokom izveštavanja o trovanju bivšeg obaveštajca Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije.

Tagovi

Povezani tekstovi