Beko kupio „Novosti“?

Večernje novosti“ juče su dobile nove vlasnike pošto je na Beogradskoj berzi prodato 56 odsto akcija ove kompanije. Press iz odlično obaveštenih izvora saznaje da iza šest preduzeća koja su juče kupila akcije „Novosti“ stoji kapital nemačkog koncerna „Vac“, koji je odranije vlasnik „Politike“ i novosadskog „Dnevnika“. Naš izvor tvrdi da je u ime Nemaca akcije kupovao Milan Beko, koji je posle odustajanja vlasnika „Delte“ Miroslava Miškovića novog partnera pronašao u poznatom biznismenu Vojinu Lazareviću.
– Vlasnik svih šest firmi koje su kupile akcije „Novosti“ je Milan Beko. Interesantno je da je njihov finansijer upravo nemački „Vac“. Plan je da posle izvesnog vremena „Vac“ pokupuje sve te firme i tako i zvanično postane vlasnik većinskog paketa kompanije „Novosti“. S obzirom na to da je „Vac“ odranije većinski vlasnik „Politike“ i novosadskog „Dnevnika“, na ovaj način nemačka kompanija pravi monopol nad štampanim medijima u Srbiji – tvrdi naš izvor.
Pored šest registrovanih preduzeća, akcije     „Novosti“ kupovalo je i jedno fizičko lice. Jučerašnja početna cena jedne deonice bila je 72.372 dinara, da bi tokom dana skočila četiri puta i zaustavila se na cifri od 289.488 dinara, odnosno 3.488 evra po akciji. Prema saopštenju Beogradske berze, od ukupno 6.739 akcija „Novosti“, juče je na prodaju bilo ponuđeno 3.957. Press saznaje da su u ponudi bile samo deonice malih akcionara, dok država svoj paket od 29,52 odsto nije htela da prodaje.
– Prodato je 56 odsto od ukupnog broja akcija „Novosti“, odnosno 3.776 akcija. Nije prodata 181 deonica, a da li će se one ponovo pojaviti na berzi, odlučiće njeni vlasnici – kažu u Beogradskoj berzi. Prema njihovom saopštenju, juče je obavljeno 385 transakcija akcija „Novosti“, a ukupno 369 vlasnika uspelo je da ih proda.
Podsetimo za kompaniju „Novosti“ svojevremeno je bio zainteresovan naš proslavljeni košarkaš Vlade Divac, koji je bio spreman da malim akcionarima plati 3.600 evra po akciji. On se u međuvremenu, zbog, kako je rekao, „raznih pritisaka i pretnji“ povukao iz trke. Istu cifru nudio je i drugi zainteresovani kupac, nemačka kompanija „Vac“. Nemci su zvanično saopštili da su od kupovine „Novosti“ odustali pre pojavljivanja deonica na berzi, jer nisu mogli da obezbede kupovinu većinskog paketa.

Tagovi

Povezani tekstovi