Beloruske vlasti izvršile pretres redakcije nezavisnog lista i privele dva novinara

novi-cas-belorus

Vlasti Belorusije izvršile danas pretres redakcije vodećeg nezavisnog lista u zemlji i privele dva novinara.

Beloruske vlasti pretresle su kancelarije lista Novi Čas (Novy Chas) u Minsku i zaplenile računare i drugu redakcijsku opremu.

 

Upali su i u stanove urednice novina Aksane Kolb i novinara Siarheia Pulša i odveli ih na saslušanje koje je trajalo skoro ceo dan. Nisu navedeni razlozi pretresa ni privođenja.

 

Novine su detaljno izveštavale sa masovnih proteste koji su izbili posle predsedničkih izbora u avgustu prošle godine na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat a čije rezultate nije priznala opozicija i Zapad smatrajući ih nameštenim.

 

Zbog učešća u višemesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izveštavali s protesta.

 

Jedan od novinara Novog Časa (Novo vreme)u pritvoru je još od marta kada je uhapšen nakon serije istraživačkih članaka o suzbijanju protesta. Preti mu do tri godine zatvora ako bude proglašen krivim po optužbi za „mešanje u posao policije“.

 

Ukupno, 28 beloruskih novinara je u pritvoru, na izdržavanju kazne ili čekanju suđenja.

 

Među uhapšenima je Hijenadž Mažejka, beloruski novinar popularnog ruskog dnevnog lista Komsomolska pravda, koji je uhapšen ranije ovog meseca nakon što je pisao o pucnjavi u stanu u Minsku u kojoj su poginuli pristalica opozicije i pripadnik obaveštajne službe KGB.

 

Komsomolska pravda je objavila i komentar prijatelja ubijenog opozicionara koji ga je opisao u pozitivnom svetlu.

 

List je odgovorio na Mažejkino hapšenje zatvaranjem redakcije u Belorusiji.

 

Ruski zvaničnici izrazili su žaljenje zbog situacije, ali nisu kritikovali vlasti u Belorusiji, koja ima bliske političke, ekonomske i vojne veze sa Rusijom.

Tagovi

Povezani tekstovi