Beloruske vlasti nastavile obračun sa nezavisnim medijima

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Beloruske vlasti pretresle su danas kancelarije nezavisnog regionalnog dnevnog lista i uhapsile tri njegova novinara, nastavljajući tako obračun sa medijima i aktivistima civilnog društva.

Uhapšeni su urednik lista Regionalnaja gazeta Aleksandar Mancevič i novinarke Zoja Krutskaja i Nasta Utkina, navelo je Belorusko udruženje novinara.

 

Oni su privedeni nakon pretresa kancelarija lista u gradu Molodečno, udaljenom 80 kilometara od Minska.

 

U prethodnih deset dana vlasti su izvršile 64 pretresa prostorija medija, navodi Belorusko udruženje novinara.

 

U pritvoru su 32 novinara. Oni čekaju ili suđenje ili izdržavanje kazne.

 

Vlasti su danas zamrzle bankovne račune beloruskog PEN centra, udruženja pisaca koje vodi Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu.

 

Aleksijevič, članica opozicionog Koordinacionog saveta, otišla je iz Belorusije prošle godine nakon što je bila privedena na ispitivanje.

 

Sud u Minsku je danas izrekao kazne zatvora od pet do devet godina za 11 osoba optuženih za koordnisanje „radikalnih akcija“ i planiranje podmetanja požara.

 

Centar za zaštitu ljudskih prava Vesna tih 11 osuđenika smatra političkim zatvorenicima i navodi da ih u zemlji ima 562.

 

Beloruska vlast je počela oštar obračun sa protivnicima posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je ubedljivo pobedio dugogodišnji autoritarni šef države Aleksandar Lukašenko.

 

Višemesečni protesti su trajali do zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima.

 

Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su se i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izveštavali sa protesta.

Tagovi

Povezani tekstovi