Beloruske vlasti proglasile sajt opozicione TV stanice za ekstremistički

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Beloruske vlasti su saopštile da su sajt opozicione televizijske stanice Belsat i njene naloge na društvenim mrežama proglasile za ekstremističke.

Sedište stanice Belsat je u Poljskoj, a program emituje u Belorusiji.

 

Odlukom suda u beloruskom gradu Gomelj za ekstremističke su proglašeni sajt i nalozi televizije Belsat na društvenim mrežama, među kojima su Fejsbuk i Instagram, prenela je agencija Frans pres.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije navelo je da je za deljenje informacija iz „ekstremističkih izvora“ predviđena novčana ili zatvorska kazna.

 

Beloruske vlasti su tom odlukom nastavile oštar obračun sa aktivistima civilnog sektora i nezavisnim medijima.

 

Vlasti su prošle nedelje zabranile rad 15 nevladinih organizacija, nakon što je dugogodišnji autoritarni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obećao nastavak „operacije čišćenja“ protiv aktivista koje je opisao kao „bandite i strane agente“.

 

Više od 50 nevladinih organizacija suočava se sa pretnjom zatvaranja, a među njima je i najveće i najuglednije udruženje novinara u zemlji, čiju je zabranu zatražilo Ministarstvo pravde.

 

Lukašenkova vlast je počela oštar obračun s protivnicima posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

 

Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubedljivo pobedio i stekao pravo na šesti mandat.

 

Zbog učešća na višemesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izveštavali s protesta.

Tagovi

Povezani tekstovi