Beloruski novinar RSE/RL pušten iz zatvora, stigao u Litvaniju

slika: Belarusian Association of Journalists, screenshot
slika: Belarusian Association of Journalists, screenshot

Dopisnik Radio slobodne Evrope (RSE/RL) Aleh Hruzdžilovič, kojeg su beloruske vlasti osudile na 18 meseci zatvora zbog navodnog učešća u demonstracijama sa kojih je izveštavao kao akreditovani novinar, pušten je na slobodu.

 

Hruzdžilovič je u Litvaniju stigao 21. septembra u pratnji supruge Marijane, nakon što je pušten iz kaznene kolonije u oblasti Mahiljea u kojoj je bio od maja.

 

Predsednik RSE/RL Džejmi Flaj, koji je ranije Hruzdžilovičevu zatvorsku kaznu okarakterisao kao „nelegitimnu“, pozdravio je oslobađanje novinara, koji je radio kao dopisnik RSE/RL i primarno se bavio ljudskim pravima od 1990-ih.

 

„Alehu je oduzeto vreme sa svojom  porodicom koje nikada neće vratiti jer je pogrešno zatvoren, i presrećan sam što će se sada ponovo spojiti sa svojom ženom i drugim voljenim osobama“, rekao je Flaj. „Zahvalan sam članovima međunarodne i advokatske zajednice na nepokolebljivoj podršci Alehu i njegovom slučaju, ali naš posao nije završen.”

 

Flaj je napomenuo da su još dvojica Belorusa koji su uhapšeni nakon obračuna, konsultant i bloger RSE/RL Ihar Losik i slobodni dopisnik RSE/RL Andrej Kuznječik, još uvek iza rešetaka i „takođe bi trebalo odmah da budu pušteni na slobodu“.

 

Sud u Minsku je početkom marta osudio Hruzdžiloviča zbog prisustva na masovnim protestima koji su osporavali zvanične rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji 2020, a kojim je autoritarnom vladaru Aleksandru Lukašenku dodeljen šesti mandat.

 

Hruzdžiloviću je takođe naloženo da plati 56 000 rubalja (16 600 dolara) na ime naknade gradskoj transportnoj agenciji Mensktrans, koja je bila tužilac u tom slučaju.

 

Mensktrans je tvrdio da je Hruzdžiloviča učešće na tri nedozvoljena skupa koštalo. Na jednoj demonstraciji Hruzdžilovič je rekao da radi kao dopisnik sa akreditacijom Ministarstva spoljnih poslova, dok je na druga dva protesta radio kao dopisnik lista Narodna volja.

 

Hruzdžilovič je uhapšen u decembru usred oštrog obračuna beloruskih vlasti sa nezavisnim medijima, aktivistima za ljudska prava i demokratskim institucijama nakon protesta. Opozicija i Zapad kažu da je glasanje bilo namešteno i da je opoziciona kandidatkinja Svetlana Tsihanouskaja pobedila na izborima.

 

Snage bezbednosti uhapsile su hiljade ljudi tokom akcije.

Tagovi

Povezani tekstovi