Belorusko udruženje traži hitno prebacivanje u bolnicu uhapšenog novinara

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Belorusko udruženje novinara pozvalo je danas vlasti te zemlje da prebace uhapšenog novinara u civilnu bolnicu kako bi bio lečen od upale pluća izazvane korona virusom, koju je dobio u pritvoru.

Udruženje je saopštilo da je podnelo zahtev ministarstvima unutrašnjih poslova i zdravlja za hitan smeštaj u bolnicu Andreja Skurka, direktora marketinga poznatog lista Naša niva.

 

Skurko, glavni urednik tog lista od 2006. do 2017. godine, uhapšen je pre tri nedelje, od kada je u pritvoru u Minsku.

Naša niva je ove nedelje javila da je Skurko prebačen na zdravstveno odeljenje pritvorske jedinice sa „strukturnim promenama na plućima“ i da su njegovi cimeri iz ćelije stavljeni u karantin jer se sumnja da je on zaražen korona virusom.

 

Pre nego što je 43-godišnji Skurko prebačen u tu pritvorsku jedinicu, on je 13 dana proveo u drugom takvom objektu, u kojem su veoma loši uslovi za pritvorenike, i gde nije imao pristup lekovima za dijabetes.

 

„Andrej Skurko je dijabetičar zavisan od insulina. Za ljude poput njega, korona virus može da bude smrtonosan“, navelo je Belorusko udruženje novinara.

 

Beloruske Vlasti su 8. jula pretresle kancelariju lista Naša niva, najstarijeg i najuglednijeg nezavisnog lista u zemlji, kao i stanove nekih zaposlenih. Skurko je tog dana uhapšen sa još nekoliko novinara tog lista.

Beloruske vlasti su prethodnih nedelja nastavile oštar obračun sa aktivistima civilnog sektora i nezavisnim medijima.

 

Vlasti su samo u julu izvršile pretres više od 200 kancelarija i stanova aktivista i novinara.

 

U pritvoru je trenutno 28 novinara koji čekaju sudjenje ili izdržavanje kazne.

 

Represija je intenzivirana nakon što je dugogodišnji autoritarni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obećao nastavak „operacije čišćenja“ protiv aktivista koje je opisao kao „bandite i strane agente“.

 

Lukašenkova vlast je počela oštar obračun s protivnicima posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubedljivo pobedio i stekao pravo na šesti mandat.

 

Zbog učešća na višemesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izveštavali s protesta.

Tagovi

Povezani tekstovi