Beograd ostaje bez Glasa crkve

Beograd-Predajnik Glas crkve iz Valjeva, koji se nalazi u Beogradu, biće ugašen, jer svojom frekvencijom ometa rad emitera kojima su dodeljene dozvole za rad na konkursu za nacionalne i beogrdske frekvencije. Urednik tog radija iz Valjeva protođakon Ljubomir Ranković rekao je Tanjugu da su zatečeni dopisom Republičke agencije  za  telekomunikacije (RATEL), prema kojem treba da ugase predajnik u Beogradu, jer na frekvenciji 97,3 MHz ometaju rad emitera koji su dobili frekvencije. On je podsetioda su početkom meseca iz te institucije dobili dopis da smanje snagu predajnika, što su i učinili.


-Ranković je rekao da će vladika šabačko-valjevski Lavrentije, sa čijim blagoslovom radi jedini crkveni radio, uputiti dopid RATEL-u,u kojem će zatražiti da se odloži gašenja predajnika u Beogradu.


„Bolje poskidati sva zvona nego ugasiti ovaj radio“, rekao je protođakon i podsetio da je zamisao, prilikom formiranja radija, bila da se pokrije cela eparhija šabačko-valjevska, u kojoj se nalazi i Beograd i da se napravi moderan radiokoji se bavi verskimtemama. On je podsetio da je ranije vladika Lavrentije uputio dopis Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA), u kojem je istakao da ovaj radio nije mogućnosti da učestvuje na konkursu zbog visokih naknada za dozvole i da im se na neki način omogući da nastave da emituju program na četiri predajnika (Maljen, Goč, Cer i Beograd).


Protođakon je dodao da bi to moglo da se omogući i kao kompenzacija za 5.000 hektara zemljišta i šume, koje je oduzeto eparhiji šabačko-valjevskoj, ali da nije stigao odgovor iz  RRA.


Predsednik Upravnog odbora RATEL  Jovan Radovanović rekao je Tanjugu da je Agencija, prema Zakonu o telekomunikacijama, obavestila svih 400 radio i TV stanica da ometaju rad emitera koji su dobili dozvole na konkursu za nacionalne i beogrdske frekvencije, među kojima je i Glas crkve.


Zamenik predsednika Saveta RRA Aleksandar Vasić je dodao da RRA nema nikakve veze sa gašenjem predajnika Glas crke u Beogradu.


(AG)

Tagovi

Povezani tekstovi