Beogradski dopisnici nepouzdani

Ovaj dokument crnogorskog MIP-a prvi put potvrđuje odavno znanu činjenicu da su mediji u Crno Gori, manje-više, svi u funkciji režima i višegodišnje separatističke inicijative koju inicira vladajuća garnitura u Crnoj Gori. „Analizu medijske scene Crne Gore“ kako glasi radni naziv ovog dokumenta, potpisala je Ivana Pajević, šef kabineta Ministarstva inostranih poslova. U Narodnoj stranci su nam kazali da su dokument dobili „od nekog iz ministarstva“ i da je potpuno autentičan, što poznavaocima ovdašnjih prilika nije ni izazivalo sumnju. U analizi je dat kritički osvrt na RT Crne Gore, Prvi i Drugi program, televizije MBC, Montena, IN, Pink,Skaj sat, kao i pisane medije „Pobjeda“, „Vjesti“, „Republika“.


„Urednik Prvog programa je novinar, čija je porodična logika kontriranje (po svaku cenu) aktivnostima vlade i njenog prvog čoveka. Slično je strukturisan i DESK, a novinari naklonjeni ideji nezavisnosti ne uživaju zavidan tretman“ stoji u odeljku posvećenom državnoj crnogorskoj televiziji. Nadalje se kaže da se slično ponašaju i dnevnik „Vjesti“, novinska agencija Mina, TV MBC itd.


Za TV Skaj sat i NTV „Montena“ priređivač analize kaže da su „bezbojni i bezlični“, za „Pobjedu“ da je „bezlična i isprazna“, za dnevnik „Republika“ da nema nikakav uticaj u javnosti, a da „TV IN može biti velika šansa suverenističkog bloka“.


Interesantno je da MIP negativno sagledava i programsku šemu TV Pink, čiji je informativni program za Crnu Goru ubedljivo najžešći i najagresivniji po svemu što ima veze ili dolazi iz Srbije. Jednostran informativni opus u kojem se neskriveno i vulgarno afirmiše sve što čini vlada, a napada sve što radi opozicija, pogotovo prosrpska, dobio je pozitivnu ocenu priređivača, ali je ostatak programa nazvam „kulturnim genocidom, koji silazi u crnogorsku omladinu“. Na kraju medijske analize, MIP predlaže da se finansijski pomogne medijima, ali i da se kadrovski izmene, kao i da se mreža dopisnika iz većih evropskih isvetskih centara popuni sopstvenim kadrovima, „jer aktuelna mreža dopisnika, uglavnom Beograđana tanka je i nepouzdana“!


Našim čitaocima neće biti nezanimljiva napomena da je čelni čovek ovog ministarstva Miodrag Vlahović rođeni Đakovčanin.


G. Ćetković

Tagovi

Povezani tekstovi