Besparica ugasila novine

– Stanje bi bilo podnošljivije da su drugi ispoštovali dogovor i ugovorne obaveze – vajka se Ljubiša Dinčić, glavni i odgovorni urednik Naše reči, koji je na toj dužnosti dve godine, posle privatizacije te medijske kuće.
Otkako se u leskovačkom kraju štampaju nedeljni i periodični listovi, novinama, ali i ostalim medijima, nikada nije bilo gore. Pojede ih besparica. Bez obzira na njihov status – bilo one privatizovane ili ne – tu su da ,,služe narodu’’ i izveštavaju o svemu što je zanimljivo za čitalačku publiku!


Tako se na početku ,,otvorenog pisma’’, u članku pod naslovom ,,Sluge i gospodari’’, nedavno javnosti obratio u ,,Našoj reči’’ glavni i odgovorni urednik Ljubiša Dinčić.
,,Naša reč’’ će, inače, naredne godine napuniti šestu i po decenija postojanja, jer se prvi broj pojavio daleke 1944. godine dok se na južnosrbijanskim prostorima još ratovalo. Bila je i ostala svedok vremena. Naravno, nekima se nije dopadala zbog uređivačke koncepcije, ali su je takođe mnogi rado čitali.
– Bez podrške lokalne samouprave, novine ne mogu da se štampaju. Toga treba da budu svesni i oni koji odlučuju kako se troše pare poreskih obveznika – podseća Dinčić i dodaje da sigurno građani ne bi glasali da se ugasi najstarije glasilo na jugu Srbije.
,,Naša reč’’ je, prema oceni glavnog urednika, zbog ,,politike nagodbi’’ imao čak 31 zaposlenog i posle desetogodišnjeg poslovanja sa gubicima, prošle godine prvi put je zabeležen ostatak dohotka i to je, izgleda, bio znak da se ukinu dotacije!
– List od maja ove godine, posle promene opštinske vlasti, nije bukvalno dobio nijedan dinar iz opštinske kase iako postoji godišnji ugovor do 31. decembra 2008. godine. Od tog datuma zarade kasne, problemi u finansijama se gomilaju i pravo je čudo kako se ,,Naša reč’’ pojavljivala svakoga petka – pita se glavni urednik ovoga glasila.
Gradsko veće Leskovca je nedavno donelo odluku da finansijski podrži redakciju ,,Naše reči’’ sa 300.000 dinara, ali u toj medijskoj kući ističu da je to samo manji deo njihovog opravdanog zahteva. Ipak, ova sredstva su dobrodošla, jer je nekoliko novinara i saradnika ,,Naše reči’’ poslednjih dana napustilo redakciju uz otpremninu koju bi trebalo da dobiju narednih nedelja. Odluka o dodeli pomoći, inače, nije u vezi sa člankom ,,Sluge i gospodari’’ u kome se otvoreno kritikuje ponašanje lokalne vlasti’.
– Pokušaćemo već naredne nedelje, uz novu koncepciju i format lista, ali i neke nove saradnike, da sačinimo preokret. Nadamo se i da ćemo dobiti sredstva iz lokalne samouprave, a očekujemo i bolju saradnju sa najuglednijim i najuticajnijim kolektivima našega kraja – kaže Ljubiša Dinčić, glavni i odgovorni urednik ,,Naše reči’’.


D. Kocić

Tagovi

Povezani tekstovi