Besplatna pravna pomoć i promocija medijskog prava

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 

Medijska regulativa u Srbiji je zabrinjavajuća, neusklađenost naših medijskih zakona sa propisima Evropske unije, nedostatak pravnog obrazovanja na  fakultetima, kao i nedoslednost i neujednačenost sudske prakse, problemi su koji svakodnevno pritiskaju medije. Zbog toga je NUNS sa grupom studeneta sa Pravnog fakulteta  razvio projekat “Besplatna pravna pomoć i promocija medijskog prava” koji je sproveden uz podršku organizacije USAID/IREX, a koji je studentima pružio priliku da u okviru priprema za takmičenje „Proce Moot Court“ u Oksfordu steknu praktična znanja i upoznaju se sa realnom slikom na polju kršenja prava medijskih profesionalaca. 

 

Grupa studenata Pravnog fakulteta u Beogradu uhvatila se u koštac sa nerešenim pitanjima i odlučila da formira tim za prestižno takmičenje iz medijskog prava koje se održava na oksfordskom univerzitetu u Velikoj Britaniji. Za što efikasniju realizacije ideje zatražili su pomoć Nezavisnog udruženja novinara Srbije koje od svog nastanka aktivno radi na poboljšanju medijske situacije u našoj zemlji, s posebnim naglaskom na medijsko zakonodavstvo i zaštitu novinara. Kako je jedan od dugoročnih ciljeva NUNS-a da obezbedi adekvatnu pomoć svojim članovima i drugim medijskim profesionalcima u ostvarivanju zakonskih prava, potrudili smo se da razvijemo projekat od kojeg bi i jedni i drugi imali koristi.

 

Petoro studenata na osnovu istraživanja, ali i uz pomoć podataka iz arhive NUNS–a napravili su bazu napada na novinare u poslednje tri godine. Uz pomoć advokatice Snežane Đokić, koja je pružala besplatne pravne savete našim članovima, studenti su bili u prilici da prisustvuju zanimljivim suđenjima iz ove oblasti. Talenat mladih studenata, podržan ovim iskustvom, doveo je do veličanstvene pobede ovog tima na takmičenju Price Moot Court  u aprilu 2011. godine.

 

Posle takmičenja ovi mladi ljudi bili su spremni da svoja znanja i iskustvo koje su stekli podele sa svojim kolegama sa pravnih fakulteta, ali i sa novinarskih fakulteta, i održali su tri radionice iz medijskog prava na pravnim fakultetima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.Seminari su bili vrlo posećeni što će, nadamo se, rezultirati većim interesovanjem za usavršavanje na ovom polju i povećanjem stručnjaka za oblast medijskog prava u budućnosti.

 

Projekat je sproveden u periodu od decembra 2010. do avgusta 2011. godine. Sve aktivnosti na projektu pratila je naša novinarka Tamara Kaliterna koja je pisala tekstove za Specijalizovani dosije o medijima u kojima se nalaze zanimljive informacije iz oblasti medijskog prava, problemima s kojima se medijski profesionalci svakodnevno susreću, primerima sudske prakse kod nas i svetu. Specijlizovani dosije na temu Medijskog prava mozete pogledati ovde.

 

Tagovi

Povezani tekstovi