Bestidna propagandna konstrukcija režimskih tabloida: Zbog štamparske greške optužili list Danas da podržava ustaše

Foto: Danas
Foto: Danas

Zbog štamparske greške na stranicama televizijskog programa lista Danas, nekoliko srpskih tabloida bliskih vlasti optužilo je našu redakciju da podržava ustaše i progon srpskog stanovništva iz Hrvatske tokom akcije „Oluja“ u avgustu 1995. godine.

 

Ovakvu bestidnu propagandnu konstrukciju započeo je još u petak Informer a tokom vikenda je sve razradio Srpski telegraf, iako je uredništvo štampanog izdanja lista Danas u odgovoru na njihovo pitanje jasno navelo da je u pitanju bio čist tehnički problem nastao prilikom slanja fajlova sa prelomljenim stranama u štampariju.

 

Tako su u najavi za film „Oluja“ ispala prva dva slova te je u novinama izašao naslov „uja“, što je režimskim propagandistima poslužilo kao navodni dokaz da je redakcija Danasa dala nekakvu podršku ustašama, iako ni njima nije jasno zašto bi neko uopšte to radio i to na takav glup način.

 

Zbog zlonamernog tumačenja ove štamparske greške i targetiranja zaposlenih u našoj redakciji u režiji režimskih tabloida, dužni smo da pre svega čitaocima i javnosti objasnimo kako je do ovog propusta došlo.

 

Važno je naglasiti da je stranica TV programa u četvrtak kao i svakog dana prošla uredničku, lektorsku i korektorsku kontrolu, i na njoj nije bilo greške.

 

 

Kako objašnjavaju grafički dizajneri iz našeg odeljenja pripreme za štampu, pred zaključenje lista javili su iz štamparije da postoji tehnički problem sa tim fajlom i zamolili su ih da ga pošalju ponovo.

 

– To je uobičajena procedura, svakog dana neki fajl „pukne“ prilikom slanja mejlom u štampariju. Naš kolega je, žargonski rečeno, uzeo da pretvori TV stranu u takozvane „krive“, što uvek radimo kada štamparija ima probleme sa takozvanim „ripovanjem“, i ispala su dva slova glavnog naslova. Čista tehnička greška koju niko od dežurnih urednika i lektora nije mogao da primeti jer ta strana zbog kratkog roka nije ponovo prošla korekturu – objašnjavaju iz našeg odeljenja pripreme za štampu.

 

Aleksandar Roknić, izvršni urednik štampanog izdanja Danasa, kaže da su ga tekstovi u tabloidima i lično povredili, jer je njegova porodica stradala od ustaša tokom Drugog svetskog rata.

– Mene je vrlo lično pogodilo pisanje ovih tabloida, jer su čak 62 člana moje bliže i dalje rodbine svoj život skončala u ustaškim pokoljima u mestu Gornji Sjeničak, u opštini Vrginmost, u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a jedan deo u ustaškim logorima Stara Gradiška i Jasenovac. Jedan preživeli deo mojih rođaka je iz ovih ustaških logora deportovan u Norvešku, u nacistički logor Beisfjord, gde su surovo ubijeni. Zar iko normalan može da pomisli da bih i sekund radio u mediju koji podržava ustašku ideologiju kao što ovi proizvođači mržnje vrlo bezočno i bezobrazno podmeću Danasu, praveći od tehničke greške u naslovu ideološki problem – kaže Roknić.

 

On dodaje da ti mediji podmeću fašizam listu koji je nastao na antifašističkoj tradiciji i koji se zalaže svih 26 godina postojanja za borbu protiv fašizma.

 

– Njihovo pisano đubre svesrdno i svesno godinama promoviše fašizam, netrpeljivost i nacionalnu, versku i rasnu mržnju prema svakom ko ne misli kao oni. Na sve to nadležni državni organi ćute, jer su u strahu ili podržavaju takvo anticivilizacijsko delovanje, svejedno, nema reakcije, mada je kažnjivo po Krivičnom zakoniku Republike Srbije (član 317; član 387). Pritom, pričom o navodnom antisrpstvu lista Danas ove fabrike laži na državnom budžetu prikrivaju sopstveno destruktivno delovanje na javnost u Srbiji promocijom najgorih ratnih zločina, ubica i zlikovaca kojih bi svako normalan trebalo da se stidi – kaže izvršni urednik lista Danas.

 

Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik našeg lista i portala, objašnjava da će svakako interno biti kažnjeni oni koji su grešku napravili, ali je šokiran užasnom kampanjom srpskih tabloida koja može dati ideju nekom ludaku da stvarno poveruje kako Danas podržava fašiste i krene u obračun sa našim novinarima i urednicima.

 

– Iako sam na godišnjem odmoru, pratio sam tu bolesnu kampanju u tabloidima, čak su me u Informeru nazvali srbomrscem citirajući u tom svom ludilu jednu moju ironičnu opasku iz neke kolumne. Samo bolesni umovi mogu optužiti jedan dokazano antifašistički medij da podržava ustaše ili ratne zločine. Da ne govorim da isti ti mediji svakodnevno prave heroje od osuđenih za ratne zločine, te da idealizuju razne opskurne likove i kretene – objašnjava Petrović.

 

Uredništvo i uprava lista Danas će posle konsultacija sa pravnicima doneti odluku da li će protiv medija koji su ovakvim svojim pisanjem, pored ostalog, ugrozili bezbednost naših zaposlenih, podneti tužbu.

 

Izvinjenje

Uredništvo štampanog izdanja Danasa izvinjava se čitaocima i javnosti zbog štamparske greške u nazivu filma Oluja objavljene 4. avgusta na TV strani našeg lista. U pitanju je čist tehnički propust prilikom slanja fajla u štampariju. Zlonamernim smatramo sve pokušaje da se ova greška politizuje – navodi se u saopštenju Uredničkog deska lista Danas.

Tagovi

Povezani tekstovi