Betina fotografja godine-Sanader

Ilustracija kao insinuacija. Plakat HDZ-a na kojem je porteret predsednika stranke Ive Sanadera, snimljen kod raskršća gde je postavljen na stambenoj zgradi kao „megaboard“. Žiri je drugu nagradu dodelio Marku Đurici, fotografu Blica i Rojtersa, iz Beograda, a treća nagrada pripala je Maji Zlatevskoj, koja radi za skopski „Dnevnik“. Ove godine dodeljeno je i pet specijalnih nagrada, a dobitnici su Goran Sivački (Blic,Beograd), Tino Jurić (Večernji list, Zagreb), Anđelko Vasiljević (Politika, Beograd), Vladimir Gogić (Agencija Beta), i Luka Zeković (Vijesti, Podgorica).


Prve tri nagrade su novčane (1.000, 750 i 500 evra), a žiri u sastavu Ognjen Alujević (Feral tribjun,, Split), Slobodan Đurić (Dnevnik, Skoplje), Dragan Milovanović (Večernje novosti, Beograd), prof. Branislav Karanović (Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd) i Đorđe Zorkić (Beta), sve odluke doneo je jednoglasno.


Novouspostavljenu nagradu skulpturu Medijske organizacije jugoistoistočne Evrope  (SEEMO) za fotografa koji se najuspešnije bavio ljudskim pravima u regionu jugoistočne Evrope, poseban žiri je dodelio Maji Zlatevskoj (Dnevnik, Skoplje). Žiri SEEMO-a  je odlučio da Marku Đurici (Blic, Rojters) dodli i specijalnu povelju iz te oblasti. Žiri Erste banke, koja je generalni sponzor Betinog konkursa već treću godinu, ove godine je uspostavio nagradu za najduhovitiju fotografiju, koju je dobio Jaroslav Pap (Dnevnik, Novi Sad). Francuski kulturni centar u Beogradu i ove godine je dodelio nagradu za mlade fotoreportere (boravak na sajmu fotografije u Perpinjanu), a žiri na čijem čelu  je bila Sofi Barde odlučio je da to priznanje dobije Danilo Peternek (Tanjug, Beograd). Nagrada će biti uručena dobitnicima 10. juna u 18.00 sati u Galeriji New Moment u Beogradu, kada će biti otvorena izložba odabranih fotografija iz sedam zemalja regiona.


Beta 

Tagovi

Povezani tekstovi