Bez odgovora zašto su novinari legitimisani i izbačeni, „sudnica nije bila dovoljno velika“

Foto: Daniel Bone/Pixabay
Foto: Daniel Bone/Pixabay

U Osnovnom sudu u Novom Sadu kažu za 021.rs da sudnica u kojoj je bilo zakazano suđenje aktivistkinji Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragani Arsić „nije bila dovoljno velika“.

Kako objašnjavaju, za slučaj po tužbi suvlasnice Galensa,  javnost nije bila isključena, a sudija je procenila da sudnica u kojoj je bio zakazan glavni pretres nije dovoljno velika i adekvatna da primi onaj broj građana i predstavnika medija koji je pristupio.

 

Oni dodaju da će za sledeći glavni pretres biti obezbeđena Velika sala, koja će moći da primi sve zainteresovane građane i predstavnike medija, sa čim su saglasni bili i branilac okrivljene i punomoćnik privatne tužilje.

 

„U slučaju o krivičnom predmetu privatne tužilje Sanje Petrić protiv okrivljene Dragane Arsić, zbog krivičnog dela narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, dana 17.05.2022. godine, izveštavamo Vas da prema Zakonu, sudija koji sudi u svakom konkretnom predmetu, rukovodi pretresom i on odlučuje o tome da li će javnost na suđenju biti prisutna ili će biti isključena“, navode u sudu za 021.rs, dodajući da su razlozi u konkretnom slučaju bili nedovoljno velika sala.

 

U sudu nisu odgovorili na pitanja 021.rs zbog čega su novinari udaljeni iz suda i legitimisani.

 

Podsetimo, novinari i građani, uključujući novinarku 021.rs Draganu Pricu Kovačević, udaljeni su sa suđenja aktivistkinji Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragani Arsić po tužbi suvlasnice Galensa.

 

Suđenje nije bilo zatvoreno za javnost. Ročište je ubrzo nakon odluke sudije da izbaci javnost, odnosno da ograniči prisustvo javnosti, i odloženo, što je drugo po redu odlaganje.

 

Javnost je isključena nakon što je pravni zastupnik suvlasnice Galensa Sanje Petrić, advokat Nemanja Aleksić, rekao da je neko fotografisao njegovu stranku u sudnici. Novinare i javnost je pravosudna straža legitimisala prilikom udaljenja, što nije dozvoljeno.

 

Advokat odbrane Mihailo Pavlović rekao je za 021.rs nakon izlaska iz sudnice da je sutkinja krenula od toga da je imala nameru da isključi javnost, odnosno da pusti samo troje ljudi unutra, iako je u sudnici bilo još slobodnih mesta.

 

Sledeće ročište, po ovoj tužbi, održaće se u prvoj polovini juna, a tačan datum još uvek nije poznat.

 

Petrić se nije pojavila na prethodnom ročištu 4. maja iz zdravstvenih razloga.

 

Inače, reč je o ukupno pet tužbi Petrićeve protiv aktivistkinje Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“, samog pokreta i udruženja građana „Fruškać“. Advokat odbrane Mihailo Pavlović smatra da je reč o klasični SLAPP tužbama kojima uticajni pojedinci, u nameri da se odbrane od pritisaka, zatrpavaju one koji ukazuju na sumnje u njihovu zakonitost poslovanja.

 

Petrić traži 800.000 dinara naknade, između ostalog i za pretrpljenu duševnu bol.

 

Tagovi

Povezani tekstovi