Bez profita nema dobrog novinarstva

Oni su se složili da se tržište novina znatno proširilo i da se pogled na vesti iz ugla čitalaca s godinama promenio. Te promene je potrebno prihvatiti, a ne boriti se protiv njih.
Mihael Ringier, predsednik Upravnog odbora „Ringier AG“ i jedan od učesnika rasprave, istakao je da u eri interneta i besplatnih novina mnogi novinari moraju da redefinišu svoj opis posla.
– Pogrešno je mišljenje da su tabloidne novine one koje se obraćaju glupom čitaocu, već su to one koje imaju dobre ideje. Danas se prodaje samo ekskluzivnost. Ekskluzivnost je jedina forma novinarstva koju još možemo da prodamo, jer su čitaoci spremni da plate samo ono čega nema ni na internetu ni u besplatnim novinama.
Direktorka dnevnih novina „Hurijet“ iz Istanbula Vuslat Dogan Sabanči nije se složila sa tezom da zarade utiču na kvalitet vesti i novinarstva i uporedila to sa stvaranjem profita u drugim industrijskim granama.
– Da li profit smeta hlebnoj industriji, da li profit ubija „Ferari“. Kao i svakoj industriji, treba nam profit da zaštitimo slobodu, da nastavimo da poboljšavamo kvalitet i da se prilagođavamo promenama.
Ona dodaje da je vest uvek bila predmet kritike i da nije mrtva, baš naprotiv.
– Vest je življa nego ikada, a jedino je pitanje da li su novine ugrožene. Na to pitanje mogu da odgovorim i sa da i sa ne. Tiraži nekih novina su sve manji, ali u suštini, ova industrija prolazi kroz tranziciju koju moramo da prihvatimo. Nama je u „Hurijetu“ cilj da stvorimo što bolju vest, ali samo uz profit možemo da održimo nezavisnost – ističe Sabanči.
Da trka za profitom ne dovodi u pitanje ni budućnost novina ni samih vesti, potvrdio je i treći govornik u okviru sesije Dejvid Montgomeri, direktor „Mekom grupe“.
– Mislim da je profit dobar za vest. Vesti su danas mnogo više agresivne. Naravno, potrebno je prilagođavati se novim uslovima rada u kojima internet igra veoma važnu ulogu. Nekada sam razočaran mladim novinarima koji nisu spremni da se prilagode tim novim uslovima.
Montgomeri dodaje da novine moraju da se pomire s tim da su izgubile monopol „poslednje vesti“ i da čitaoci imaju svoje mišljenje i da žele da budu aktivni učesnici u novinarskoj praksi.
– Baš zbog toga novine moraju da uključe čitaoce, moraju da stimulišu njihovo učešće i reakcije – objašnjava Montgomeri. Kongres se sutra završava svečanim koncertom Bobana Markovića na Kalemegdanu, a pre podne biće održane još dve sesije -Međunarodna saradnja novinara i Granice tolerancije: Šezdesetogodišnjica deklaracije o ljudskim pravima UN.


Bojana Stamenković

Tagovi

Povezani tekstovi