Biće još ćeranja po etru

– Kome i kad će biti dodeljene zavisi od toga kad će RRA raspisati konkurs i kome dati pravo emitovanja. RATEL-a. Mi smo svoj deo posla uradili našavši tehničke mogućnosti za nove dodele koje su ušle u plan – kaže savetnica za odnose s javnošću u RATEL-u Aleksandra Stefanović. Ovu odluku pozdravlja i LJiljana Popović, direktorka Radio Zrenjanina.


Sigurno je da je lokalni radio potreban ovom gradu i da će uz naš regionalni radio potrebe za informisanjem i zabavom biti pokrivene. Godišnji zakup regionalne frekZrenjanin ipak dobija jš jednuvencije plaćamo 35.000 dinara, što znači da za lokalnu stanicu zakup neće biti previsok. Posle dobijanja statusa grada, Zrenjanin je dobio pravo da bude osnivač elektronskog medija i nadamo se da je time privatizacija skinuta s dnevnog reda – kaže Popović.


Nije tajna da su za televizijski kanal izuzetno zaintresovani vlasnici KTV televizije Dana i Saša Radić. Na lokalu oni i nemaju konkurenciju. Mnogo komplikovanija situacija je s radio-frekvencijom. U gradu trenutno sa dozvolom na regionalnoj frekvenciji program emituje jedino Radio Zrenjanin, dok ih je bez dozvole petnaestak.“Santos“, „Kiš„, „Grom“, 91, „Rez“, „Fedra“, „Zlatna lopta“…


Jedna od izuzetno slušanih je „Cepelin“ u Mužlji. Ovu radio-stanicu koja pretenduje da bude i regionalna sluša dnevno bar 15.000 stanovnika grada i okoline. Program se emituje na mađarskom, 24 sata a, osim informativnog programa, ova stanica je prepoznatljiva po tome što pušta mađarsku narodnu muziku. Ko ne zna, evo podatka: u samoj Mužlji postoji 20 aktivnih muzičkih sastava i u njihovoj muzici uživaju slušaoci „Cepelina“. Kažu Mužljanci, svaka kuća ima po nekoliko radio-aparata s kojih se čuje samo – „Cepelin“. Ovaj radio nedeljom pre podne prenosi misu, što mnogo znači starima, koji ne mogu da joj prisustvuju. Kad se pronela vest kako je moguće da se „Cepelin“ ugasi, počelo je potpisivanje peticije protiv toga i do sad je prikupljeno nekoliko hiljada potpisa. U „Cepelinu“ kažu da će raditi sve dok ne dođu da ih zatvore.


Još se ne zna kakvi uslovi će biti postavljeni onima koje bi želeli da do lokalne radio-frekvencije dođu legalno. Tek, dok se cela procedura ne okonča, u gradskom etru će i dalje biti gužve.


Ž. Balaban – N. Jakovljev


 

Tagovi

Povezani tekstovi