„Bilo bi bizarno da scenario novog Terminatora krene iz Šimanovaca“: Sagovornici Danasa o televiziji Željka Mitrovića koju će voditi veštačka inteligencija

slika: canva
slika: canva

Vlasnik Pinka Željko Mitrović pokreće novu televiziju pod nazivom „Glavna TV“ koja neće imati nijednog zaposlenog, iako će imati mnogo programa uživo, a sav posao će obavljati veštačka inteligencija. Kako je Mitrović naveo na Tviteru ovo će biti jedina ovakva televizija na svetu, a u videu ispod je predstavio i jednu od „novinarki“ ove televizije koja će voditi emisiju „Važne vesti“ i zove se Srbijanka N.

 

„Ovo će svakako biti jedina televizija na svetu koja neće imati ni jednog zaposlenog, živog čoveka, a mnogo programa uživo. Veštačka inteligencija, serversko mašinsko učenje i digitalni virtuelni sistemi predstavljaće revolucionarni iskorak u planetarnoj tv industriji! Danas ću Vam predstaviti i prvog od 20 digitalno-avatarskih novinara informativne redakcije, a koja će voditi program pod imenom ‘Važne vesti’ , njeno ime je Srbijanka N“, napisao je Mitrović na Tviteru.

 

Sagovornici Danasa jedva čekaju da vide kako će to izgledati, a šta o novom televizijskom modelu misli veštačka inteligencija, pitali smo ChatGPT-a, koji je izrazio svoju zabrinutost.

 

– Ako je tačno da je Željko Mitrović najavio osnivanje televizijske stanice bez ljudi ili radne snage, to bi svakako bila značajna promena u medijskoj industriji. Takav koncept bi mogao izazvati različite reakcije i rasprave. Sa jedne strane, tehnološki napredak omogućava automatizaciju mnogih procesa, uključujući i medijsku produkciju. Ako bi se koristile napredne tehnologije kao što su veštačka inteligencija, algoritmi za generisanje sadržaja i slično, to bi potencijalno moglo smanjiti potrebu za ljudskom radnom snagom – naveo je ChatGPT.

 

Sa druge strane, dodao je, takva promena bi mogla imati ozbiljne socijalne i ekonomske implikacije, uključujući gubitak radnih mesta za ljude koji su trenutno zaposleni u medijskoj industriji.

 

– Pitanja vezana za kvalitet sadržaja, autentičnost i moguće etičke dileme takođe bi se mogla postaviti u vezi sa ovakvom televizijskom stanicom. Konačno, da bi se tačno komentarisale ovakve najave, potrebno je imati sve relevantne informacije i kontekst. Ako su ovo tačne najave, to bi moglo označavati korak ka budućnosti u kojoj će tehnologija zauzeti veći deo medijske produkcije, ali bi isto tako iziskivalo razmatranje različitih posledica ovakvog pristupa – istakla je veštačka inteligencija.

 

Novinar i voditelj Zoran Kesić smatra da je i sam Mitrović pomalo nalik veštačkoj inteligenciji.

 

– Zadaš mu koordinate i on po tvojoj želji izbacuje sadržaj. Vrlo je poslušan i profesionalan, a osim toga nema etičkih prepreka da koordinate prima i od onih koje je do juče, po zadatku, pljuvao. Takoreći ko ga zajaše – on deliveruje, kaže Kesić.

 

Radijski voditelj Igor Brakus iznenađen je idejom vlasnika Pinka, pitajući se kako će veštačka inteligencija nadmašiti intelekt voditelja ružičaste televizije.

 

– Potez Željka Mitrovića me je prilično iznenadio, ako imamo u vidu činjenicu da je njegova televizija Pink uvek prednjačila u korišćenju veštačke neinteligencije, te će dodir sa nečim inteligentnim, makar to bilo i veštačko, predstavljati veliki izazov najvećem inovatoru i pronalazaču u novijoj srpskoj istoriji. Nisam siguran da će modeli robota GUZELAC2023 i JOVANAJE2023 moći da dostignu taj stepen bezobrazluka, nevaspitanja, prostote i nekulture da na kvalitetan način zamene najveće vedete Pink televizije u nekom novom programu – navodi Brakus.

 

Novinar Njuz neta Marko Dražić ističe da se Željko Mitrović u poslednje vreme dosta bavi inovacijama, ali da za razliku od dronova, ovaj projekat makar nikog neće moći da povredi.

 

– Barem se nadam. Bilo bi bizarno da scenario novog Terminatora krene iz Šimanovaca. U svakom slučaju, biće zanimljivo videti ovu televiziju, jedva čekam predsednikovo gostovanje i razgovor sa voditeljem gde mu kaže: „Ja vas molim gospodine robote da me ne prekidate“ ili „hvala vam puno na ovom pitanju, a da ja vas pitam, veštačka inteligencijo, zašto one bivše to niste smeli da pitate“ – poručuje Dražić.

Tagovi

Povezani tekstovi