BIRN dobitnik nagrade za slobodu medija Reportera bez granica

BIRN Srbija je objavio da je nagrada dodeljena i osnivačici i regionalnoj direktorki te mreže do 2018. godine Gordani Igrić, za doprinos u uspostavljanju BIRN mreže.

„Počastvovani smo ovim priznanjem naših austrijskih kolega. Nagrada je stigla u kritičnom trenutku za naš region gde su mediji neretko sputani političkim i poslovnim interesima kao i nedostatkom resursa za izveštavanje, posebno van granica svoje države“, rekla je direktorka BIRN mreže Marija Ristić.

Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo BIRN pokrenuta je 2004. godine sa ciljem promocije slobode govora, ljudskih prava i demokratskih vrednosti.

BIRN ima svoje ogranke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji, a obuhvata i uredništva u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Crnoj Gori, Poljskoj, Slovačkoj i Ukrajini.

Nagrada za slobodu medija austrijskog ogranka reportera bez granica „The Press Freedom Award – A Signal for Europe“, dodeljuje se svake godine vodećoj nevladinoj i neprofitnoj organizaciji koja štiti prava na slobodu i informisanje.

Svrha tog priznanja je očuvanje nezavisnog i pluralističkog novinarstva i zaštita medijskih radnika.

Tagovi

Povezani tekstovi