BIRN: Država bi trebalo da je izašla iz medija, a zapravo – nikad veći uticaj

Navodno je država Srbija izašla iz medija, ali je činjenica da nikada ranije nije bilo tako veliko njeno vlasničko učešće u medijima i uticaj na njih, rečeno je prilikom predstavljaja rezultata istraživanja o vlasništvu nad najuticajnijim medijima u Srbiji.

Konstatovano je da se većina lokalnih medija bavi propagandom i živi od sredstava iz lokalnog budžeta i da bi, kada bi se to prekinulo, malo koji od tih medija preživeo.

Tanja Maksić iz Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN) ocenila je da je jedan od suštinskih problema politička kontrola medija, jer su, što se tiče finansija, oslonjeni na državu.

Na osnovu dostupnih podataka, država daje 6,5 milijardi dinara u medijski sektor.

Od toga, četiri milijarde za javni servis, oko milijardu za javne konkurse, 500 miliona dinara za javne nabavke.

„Ono što ne znamo su sva druga davanja, koja idu kroz razne forme državnog oglašavanja i druge diskrecione troškove države“, rekla je Tanja Maksić.

Ona je navela podatak da tržište oglašavanja u Srbiji vredi 198 miliona evra.

Vladimir Kostić iz BIRN-a ocenio je da je kontrola države još više izražena kod četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom.

„Ne zna se ko će dobiti petu nacionalnu frekvenciju, ali sigurno neće doći do otvaranja prostora za objektivno novinarstvo, jer su sve zainteresovane TV bliske vlastima“, izjavio je Kostić.

Tagovi

Povezani tekstovi