BIRN Letnja škola istraživačkog novinarstva

Birn logo, skrinšot

14. letnja škola održava se od 19. do 24. avgusta u Mlinima, nedaleko od Dubrovnika u Hrvatskoj. Trideset odabranih novinara iz Jugoistočne, Istočne i Centralne Evrope učestvovaće u jednonedeljnoj intenzivnoj obuci sa ciljem da savladaju svoje istraživačke veštine.

 

Učesnici BIRN-ovog programa za izgradnju kapaciteta učiće od iskusnih i nagrađivanih novinara i urednika i drugih medijskih profesionalaca na čelu sa Blejkom Morisonom, urednikom istraživačkih projekata u Rojtersu u Njujorku.

 

Novinari će biti upoznati sa osnovama istraživačkog novinarstva, uključujući rad na složenim prekograničnim pričama, data novinarstvom i vizuelnim pripovedanjem, kao i o tome kako da očuvaju sopstvenu digitalnu bezbednost tokom izveštavanja.

 

Džonatan Soma, programer i edukator specijalizovan za omogućavanje pristupačnosti složenih podataka, koji je, između ostalog, radio sa ProPublica-om i The New York Times-om, pružiće smernice za navigaciju kroz izazove koje postavlja veštačka inteligencija.

 

Elena Kostichenko, nezavisna ruska novinarka i aktivistkinja za građanska prava, dobitnica Evropske nagrade za štampu, podeliće mnoga svoja iskustva sa učesnicima Škole, uključujući ona o izveštavanju u i o Rusiji.

 

Bila je specijalna dopisnica Nove gazete više od 15 godina sve dok novine nisu ugašene na početku invazije na Ukrajinu. Ona prati rat u Ukrajini i sarađuje sa ruskim medijima u egzilu. Elena je 2023. objavila knjigu Volim Rusiju: Izveštavanje iz izgubljene zemlje.

 

Istraživačka novinarka Maria Georgieva i njen kolega Ali Figan iz švedskog javnog emitera prikazaće veliku prekograničnu saradnju tima nagrađivanih novinara i urednika iz četiri javne televizije i radija u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Finskoj o „ Putinovom ratu iz senke” u nordijskom području.

 

Letnja škola takođe održava sesije fokusirane na vizuelno pripovedanje, održivu medijsku industriju i poslovne modele sa Jakubom Gornickim, reporterom i suosnivačom Outriders-a, medijske publikacije koja kombinuje umetnost, novinarstvo i tehnologiju.

 

BIRN će takođe prikazati neke od svojih radova u preseku istraživačkog i angažovanog novinarstva i praćenja kršenja digitalnih prava. BIRN će podeliti svoje iskustvo u pokrivanju pitanja tranzicione pravde i dokumentovanju ratnih zločina, relevantnih u pogledu izveštavanja o ruskoj invaziji na Ukrajinu i izraelsko-palestinskom sukobu.

 

Nastavak saradnje sa fondacijom The Self-Investigation omogućiće važne diskusije o mentalnom zdravlju i dobrobiti u redakcijama. Okruženje u Mlinima je poznato – to će biti treća ljetna škola u ovom prekrasnom selu na hrvatskoj obali – i pomoći će nam da spojimo naporan rad s vremenom za brigu o sebi. BIRN će takođe obezbediti prostor za umrežavanje i buduću saradnju nakon Letnje škole.

 

Kao i svake godine, BIRN obezbeđuje 30 punih stipendija za odabrane učesnike. Novinari iz sledećih zemalja imaju pravo da se prijave: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Gruzija, Grčka, Mađarska, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija, Ukrajina, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Turska, Tadžikistana i Uzbekistana. Ovo će pokriti punu stipendiju za učešće u programu, smeštaj, ishranu, kao i troškove prevoza do 200 evra.

 

Fokus je i dalje na novinarima sa Balkana, dok se lista kvalifikovanih zemalja širila tokom godina nakon što je BIRN povećao pokrivanje šireg regiona Jugoistočne i Centralne Evrope, kao i da bi omogućio dalju razmenu znanja i podstakao prekograničnu saradnju. Ove godine želimo posebno da ohrabrimo novinare iz Ukrajine da se prijave za Školu, jer smatramo da je ključno pružiti podršku u izgradnji kapaciteta onima koji se bave istraživačkim pričama u vreme rata.

 

Pored obuke, uredničke podrške i mentorstva, preko našeg Fonda za istraživačku inicijativu, BIRN će odabranim učesnicima obezbediti sredstva za podršku razvoju i produkciji priče.

 

Od učesnika se traži da pripreme predlog istraživačke priče i predstave je tokom sedmice u Hrvatskoj, na kojoj će se raditi u mesecima nakon Škole, samostalno ili u prekograničnom timu. Poslednjeg dana Škole, žiri sastavljen od urednika i trenera BIRN-a nagradiće najbolje prezentacije uz uređivačku, finansijsku i izdavačku podršku.

 

Ograničena mesta su takođe dostupna za međunarodne učesnike koji žele da učestvuju u obuci i pokriju sopstvene troškove. Oni treba da pokriju sveobuhvatnu naknadu od 1.500 evra, uključujući pun pansion u hotelu Astarea u Mlinima, gde se održava letnja škola. Za školarinu se ne zahtevaju nikakve dodatne naknade.

 

Prijave se zatvaraju 5. jula 2024. godine.

 

Prijavite se ovde.

Tagovi

Povezani tekstovi