BIRN: Politika i kapital srozavaju standarde medija


„Neki komentatori misle da su novinari sami krivi za sopstvene niske standarde i promenljivu profesionalnu etiku. Drugi tvrde da ključni problem leži u prevelikom učešću velikih kompanija i političara u vlasničkoj strukturi medija, zbog čega su novinari podložni direktnom pritisku vlasnika i nalaze se u stalnom strahu od gubitka posla“, navodi BIRN u analizi.

Političke stranke poseduju ili su blisko povezane sa tri od pet privatnih televizijskih stanica koje imaju nacionalnu pokrivenost u Makedoniji, podseća se u tekstu.

Vlasnik televizije A1 je Velija Ramkovski, lider nedavno osnovane Partije za demokratski preporod, Sitel TV je u vlasništvu Gorana
Ivanova, sina lidera socijalista, Ljubisava Ivanova, dok je vlasnik
Kanala 5 Emil Stojmenov, sin lidera stranke VMRO-Vistinska Borisa Stojmenova.

Telma TV je u vlasništvu jedne velike naftne kompanije, a vlasnik pete televizije, ALSAT, je Vebi Velija. Tri najprodavanija lista – „Utrinski vesnik“, „Vest“ i „Dnevnik“ su u vlasništvu nemačkog
giganta WAZ, piše BIRN i dodaje da „mnogi veruju da Velija Ramkovski ima uticaj na pisanje“ dnevnika „Vreme“.

BIRN, koji u svojoj internet publikaciji „Balkan insajt“ objavljuje
analize i komentare o događajima u zemljama regiona, navodi u
najnovijem tekstu iz Makedonije da, po mišljenju većine novinara,
mediji suviše često koriste anonimne izvore zato što ne postoji
institucionalna transparentnost.

„Oni tvrde da ih nepostojanje institucionalne transparentnosti prisiljava da štite identitet svojih izvora, čak i kada bi informacija o kojoj je reč trebalo da bude dostupna javnosti“, piše dalje BIRN. „Ograničen pristup nosiocima javnih funkcija takođe prisiljava novinare da se oslanjaju na anonimne izvore“, dodaje se u tekstu.

BIRN se posebno bavio takozvanim „slučajem ‘Fabrika'“, koji je pokrenut kada je list „Vreme“ objavio imena novinara iz više medijskih kuća koji su, po njegovim navodima, bez saglasnosti svojih redakcija radili za kompaniju za odnose sa javnošću „Fabrika“.

„List navodi da su ovi ‘tajni agenti’ pripremali govore za vladin ministre iz vladajuće Socijaldemokratske stranke, kao i liste pitanja i odgovora za konferencije za štampu“, piše u tekstu.

Iako izuzev „Vremena“ većina medija nije izveštavala o tom slučaju,
BIRN navodi da je taj „skandal najčešća tema internih razgovora“. U tekstu je preneta i izjava direktora „Vremena“ Aleksandra Damovskog koji tvrdi da imena svih novinara koji su radili za „Fabriku“ treba da budu objavljena da bi se uklonila mrlja sa cele novinarske profesije.

„Neki tvrde da niske zarade u medijima stimulišu atmosferu korupcije među hiljadu novinara koji rade u Makedoniji“, pišu autori analize i dodaju da je „afera ‘Fabrika’ pokazala duboku krizu profesije“.

Tagovi

Povezani tekstovi