BIRODI: Pozivamo Savet REM-a da zbog govora mržnje u Hit tvitu sankcioniše Oliveru Zekić

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Nakon prijave Savetu REM-a u kojoj smo ukazali na kršenje Kodeksa članova Saveta REM-a zbog iznošenja nedokazanih informacija o navodnom finansiranju organizatora ekoloških protesta i blokada iz inostranstva u uznosu od 100.000 dolara, a koju je Savet REM-a odbio, predsednica Saveta REM-a je ohrabrena stavom Saveta REM-a krenula korak dalje, saopštio je večeras BIRODI.

Kako navode, Zekić je etiketirala organizacije koje monitorišu medije etiketom #paravojniREM u emisiji Hit Tvit.

 

„Upotreba militarističke etikete, na koju voditeljka nije reagovala, a koja je u suprotnosti sa prirodom organizacija koje rade na ostvarivanju prava građana garantovanih Ustavom Srbije (član 51) i medijskim zakonima (Zakon o elektronskim medijima član 47, Zakon o javnom infornisanju član 15 …) može se razumeti kao čin stvaranja ambijenta u kojem će napadi svake vrste biti društveno opravdani“, naveo je BIRODI.

 

Prema njihovom saopštenju, povod za osećanjem da su prozvanim je činjenica da je predsednica Saveta REM-a već ovu etiketu izgovara ranije i vezivala i za BIRODI.

 

„Predsednica REM-a je pored militarističke etikete izrekla neistinu da organizacije koje monitorišu medije samo interesuje zastupljenost predsednika Republike, a ne i predsednika Narodne skupštine“, navedeno je u saopštenju.

 

Kako navode, od 2012. BIRODI monitoriše samo dnevnike i političke emisije i uvek jasno naglašava da se njima meri zastupljenost predsednika Republike, Narodne skupštine, predsendika Narodne skupštine i političkih stranka.

 

„Prema aktuelnom monitoringu koji traje od 1.12 2020. sa izuzetkom jula i avgusta do 30.11. 2021 u centralnim informativnim emisijama na pet TV sa nacionalnim frekvencijama predsednik Republike je bio 92 sata 35 minuta i 53 sekudne, od toga 88,3 odsto pozitivno predstavljen, 11,7 odsto neutralno i 0,1 negativno, dok je predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić, bio ukupno skoro 30 puta manje, 3:01:04, od toga 32 odsto pozitivno, 67,7 odsto neutralno i 0,3 odsto negativnog vremena“, naveo je BIRODI i dodao da će se zbog ovakvog ponašanja obratiti međunarodnim organizacijama uključujući međunarodnu asocijaciju regulatornih tela.

Tagovi

Povezani tekstovi