Biserko: Mediji rehabilituju zločine

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji zaključio je nakon istraživanja pisanja medija da se matrica pisanja štampe nije ništa promenila iz perioda Slobodana Miloševića i da mediji predstavljaju deo antievropskog fronta. Ovakav zaključak je donešen nakon analiziranja pisanja nedeljnih i dnevnih novina.


Konstatovano je da Danas i Vreme ne potpadaju pod ovu matricu ali da nemaju snage da iznesu drugi koncept. Prema izveštaju više ne postoji nekadašnja podela na režimske i nezavisne novine a u pokušaju komercijalizacije gubi se prosvetiteljska uloga novina.


Sonja Biserko, predsednik Helsinškog odbora, istakla je da je primetno da je da mediji rehabilituj u zločine i da se nije se odustalo od ideje ujedinjenja srpskih zemalja,a da poslednji događaji u Republici Srpskoj to i potvrđuju. Prema njenim rečima suočavanje sa ratnom prošlošću nije ozbiljna tema ni u jednom mediju, stvari se relativizuju, a kada se govori o ovoj temi onda se koristi za rehabilitaciju članova bivšeg režima. Biserko je ukazala da je antihaški lobi i dalje jak i da veliki problem predstavlja netransparentna vlasnička struktura medija.Nemanja Stjepanović, koautor projekta, ukazao je da novinari o Kosovo pišu jednastrano, a kao najbolji primer naveo je martovska događanja kada su mediji sprovodili ratno huškačku politiku. Prema njegovim rečima tada je u svim naslovima stajala reč rat i da se nigde nije isticala prava uloga KFOR. Stjepanović je ukazao da na Kosovu postoje mnoga pozitivna dešavanja ali da novinari o Kosovu pišu a da tamo i ne odlaze.Velimir Ćurguz Kazimir iz istakao je da je najčešće pominjana reč u novinama Legija i da se on sada doživljava kao mudrac. Ocenio je da je takvo pisanje proizvod političkog uverenja i da se ništa neće promeniti sve dok novinare ne bude sramota da pišu za takve novine, a građane sramota što ih kupuju.


                                                                                                                                    M.M.

Tagovi

Povezani tekstovi