BISTRO: Konstituisanje odbora za sukob interesa

Za negativan primer urednici medija su proglasili to što većina organa ne poštuje obaveze iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama.
Transaprentnost Srbija u komentaru navodi da su članovi odbora na prvoj sednici pokazali spremnost da se što pre uhvate u koštac sa nagomilanim problemima i obave zakonom propisane zadatke. Dodaje se da je dobro rešenje to što je za predsednika odbora izabran pravnik, ali i da će odboru biti potrebna značajna podrška stručne službe, kako bi njegovi članovi mogli da se u potrebnoj meri posvete vršenju svog primarnog zadatka – odlučivanju da li je nekim (ne)činjenjem funkcionera povređen zakon. „Takva služba još uvek ne postoji. Njeno uspostavljanje i efikasnost rada Odbora u velikoj meri zavise od toga kada će Vlada ispuniti svoju zakonsku obavezu, i obezbediti Odboru uslove za rad“, navodi TS.
Povodom nepoštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, TS i urednici medija ocenjuju da ni sadržaj ni značaj zakona nisu dovoljno shvaćeni u institucijama koje su obavezne da ga primenjuju. U komentaru se ukazuje i da poverenik za informacije od javnog značaja, koji bi mogao da podstakne sprovođenje Zakona „još uvek nema čak ni adresu na koju bi mogle da se šalju žalbe nezadovoljnih tražilaca informacija, a da se i ne govori o drugim uslovima za rad“.


U.R.

Tagovi

Povezani tekstovi