Bitka za demokratsku smenu

Višemesečna bitka za mesto glavnog urednika lista Politika nastavljena je inicijativom nove predsednice Upravnog odbora Politike a.d. Sonje Liht da se raspiše konkurs za to mesto i zatraži mišljenje redakcije.


U ovom trenutku nije poznato da li je inicijativa za raspisivanje konkursa za novog glavnog urednika dnevnog lista zvanično pokrenuta, jer generalni direktor preduzeća Politika novine i magazini Srđan Janićijević tvrdi da nikakva inicijativa nije podneta Skupštini osnivača Politike NM ili Upravnom odboru Politike a. d.


S druge strane, Sonja Liht ističe da je inicijativa pokrenuta na zahtev Skupštine preduzeća Politika NM, u kojoj jednak broj glasova imaju predstavnici srpske strane i nemački suvlasnik VAC.


– Mi smo insistirali da se raspiše konkurs i da o kandidatu za glavnog urednika i o njegovom programu mora da se traži mišljenje redakcije – naglasila je Liht u izjavi za Politiku.


Ipak, Janićijević u saopštenju navodi da takvu inicijativu nisu dobili „bilo od poslovodstva, bilo od Skupštine osnivača zajedničkog preduzeća“.


Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica Politike, kaže za Danas da je razočarana načinom na koji je postupila Sonja Liht.


– Gospođa Liht verovatno ima ozbiljne primedbe na moju uređivačku politiku, jer u suprotnom ne bi pokretala inicijativu. Ne osporavam njena ovlašćenja, kao i ovlašćenja Upravnog odbora, da razrešavaju i imenuju glavnog i odgovornog urednika dnenog lista. Međutim, za nekoga ko nastupa u ime Evrope i demokratije, kao što je Sonja Liht, očekivala sam da mi kaže šta nije dobro u mom radu – objašnjava Smajlović.


Član UO Politike a.d. Matija Bećković potvrdio je za Danas da sednici na kojoj je doneta odluka o konkursu, pored njega, nije prisustvovao Emir Kusturica, ali ni Predrag Mihajlović, koji je istovremeno i član Skupštine osnivača PNM-a.


On je rekao da ga čudi zašto je o tako važnom pitanju, kao što je izbor glavnog i odgovornog urednika, govoreno na sednici UO, a da prethodno to pitanje nije stavljeno na dnevni red. Bećković tvrdi da u dnevnom redu koji je dobio kada je doneta odluka o sazivanju sednice, pitanje konkursa uopšte nije bilo pomenuto. Prema njegovim rečima, besmisleno je da se bira glavni i odgovorni urednik pored „živoga adžije“.


– Sve je to nonsens. Prvo treba da se opozove sadašnji glavni urednik, pa potom da se raspiše konkurs. Ljiljana Smajlović još nije razrešena i za sada se to ne spominje – ukazuje Bećković i dodaje da bi pitanje izbora glavnog i odgovornog urednika trebalo da se reši unutar redakcije.


Milorad Vesić, Urednik unutrašnje rubrike u Politici, navodi za Danas da mu nije jasno odakle je potekla inicijativa o konkursu za mesto glavnog i odgovornog urednika, s obzirom na to da je generalni direktor Politike NM Srđan Janićijević u svom saopštenju negirao da je takva inicijativa pokrenuta.


– Trenutno je nejasno da li takva inicijativa zaista postoji, jer su izjave i jednih i drugih kontradiktorne – objašnjava naš sagovornik.


Vesić, takođe, ističe da ukoliko zaista postoji takva inicijatva, čudno je da je podneta kao da Politika trenutno nema glavnog i odgovornog urednika. Kako kaže, logično bi bilo da inicijativi za raspisivanje konkursa prethodi smena sadašnjeg glavnog urednika, pa tek onda da se ide na izbor novog.


– Ako bi se tražila smena glavnog i odgovornog urednika, bilo bi pošteno da taj zahtev prati i neko obrazloženje. Ja ga još nisam ni čuo ni video, bar ne u zvaničnoj formi. Ako dođe do toga da me neko pita za mišljenje, reći ću da sam veoma zadovoljan saradnjom sa Ljiljanom Smajlović- zaključuje Vesić.


Kolumnista Politike Boško Jakšić objašnjava za Danas da je veoma dobro to što je Sonja Liht istakla da će se o inicijativi za raspisivanje konkursa tražiti i mišljenje redakcije. Prema njegovim rečima, to je jedna od stvari koja garantuje konstruktivnu atmosferu u tom listu. Jakšić kaže da izjava Sonje Liht povodom inicijative deluje veoma ozbiljno i da „smatra da će Janićijević o tome dobiti neko rešenje“.


– Trenutna situacija u Politici ide ka smeni Ljiljane Smajlović- naglašava naš sagovornik.


Jelena Dikovic

Tagovi

Povezani tekstovi