Bivša direktorka Tanjuga Branka Đukić postala Vučićeva savetnica

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Branka Đukić je 7. oktobra imenovana za savetnika predsednika Aleksandra Vučića za javne politike, piše u odluci koja je objavljena u Službenom glasniku. Osim imena, u odluci se ne navodi nijedan drugi podatak iz kog bi moglo da se zaključi o kojoj osobi je reč.

Prema informacijama koje je Nova ekonomija dobila iz više nezvaničnih izvora, reč je o bivšoj direktorki Novinske agencije „Tanjug“.

 

Odgovor na pitanje da li je bivša direktorka „Tanjuga“ nova Vučićeva savetnica nismo uspeli da dobijemo ni nakon nekoliko upita poslatih kancelariji Predsednika, kao ni od Vučićeve savetnice za medije Suzane Vasiljević, koja nije odgovorila na naše pozive i poruke.

 

Ni Agencija za sprečavanje korupcije nije odgovorila na pitanja Nove ekonomije da li je nova savetnica Branka Đukić ranije obavljala druge javne funkcije.

 

Bivša direktorka Tanjuga Branka Đukić je u telefonskom razgovoru sa našom novinarkom rekla da ne daje izjave telefonom, kao i da „nije u javnom životu“. Na pitanje da li je ona nova savetnica predsednika Vučića nije želela da odgovori.

 

Međutim, pozicija savetnika Predsednika Republike spada u javne funkcije, što znači da su svi savetnici javni funkcioneri.

 

Savetnici predsednika Republike obavljaju najsloženije analitičke, savetodavne i druge odgovarajuće poslove za potrebe predsednika Republike, navodi se na sajtu institucije Predsednika.

 

Ovi poslovi se odnose na državno uređenje, izgradnju i funkcionisanje političkog sistema i inicijativu za donošenje novih kao i primenu postojećih zakona, privredna kretanja i razvoj ekonomskog sistema, odbranu i bezbednost, rad Narodne skupštine, Vlade i drugih državnih organa.

 

Na sajtu institucije navedeno je da su savetnici predsednika Republike Tatjana Jović, Milorad Veljović, Suzana Vasiljević, Verica Lazić, Veselin Milić, Nenad Mihailović i Dejan Savić.

 

Branka Đukić je zvanično bila direktorka Tanjuga sve do njegovog brisanja iz APR-a u martu 2021. godine.

 

U februaru su se pojavile nezvanične informacije da Đukić neće više biti direktorka ovog medija zbog toga što sa novim vlasnicima nije uspela da se dogovori o njenom budućem angažmanu, prenelo je tada Udruženje novinara Srbije (UNS).

 

Podsetimo, firma „Tačno“ iz Beograda, koja je u vlasništvu Radoice Milosavljevića, pevača Željka Joksimovića i Manje Grčić je u decembru 2020. za 628.000 evra dobila pravo na korišćenje Tanjugovog logoa, slogana i dela arhive na deset godina.

Tagovi

Povezani tekstovi