Bivši gradonačelnici Subotice: Vlast nikada nije bila zatvorenija prema medijima nego što je sada

Bivši gradonačelnici Subotice govorili su za VOICE o nivou slobode medija tokom njihovog mandanta, o tome da li su novinari lako ili teško dolazili do informacija važnih za javnost, o (auto)cenzuri, o slobodnim i režimskim medijima, o nekada otvorenoj, a danas zatvorenoj lokalnoj samoupravi za novinarska pitanja.  

Jene Maglai, nekadašnji član Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), a danas jedan od lidera civilne organizacije Mađarski pokret (MP), na funkciji gradonačelnika Subotice bio je u periodu od 2013. do 2016. godine. On je krajem avgusta 2015. godine sa delom nezadovoljnih bivših članova i funkcionera SVM-a prisustvovao Osnivačkoj skupštini Mađarskog pokreta, da bi nakon toga, početkom februara 2016. godine, zajedno sa još 82 člana, bio isključen iz SVM-a.Kao predstavnik MP, nove alternative mađarskog biračkog tela, krajem svog gradonačelničkog mandata, kao i danas, bio je otvoreniji prema javnosti, a posebno nakon napuštanja stranke.

Maglai: Situacija očajna, medijske kuće postale trgovačke kuće

Prema mišljenju Jenea Maglaija, on je tokom svog mandata bio veoma otvoren prema javnosti i kako kaže, mediji su mogli da dođu i do gradonačelnika, mogli su da se obrate i pres službi.

“Svake nedelje je neko od novinara dolazio kod mene u kabinet vezano za neki intervju ili informacije. Oko toga nije bilo nikakvih zapreka. Imao sam veoma korektnu saradnju sa mnogim novinarima i držao sam uredno konferencije za štampu kad su bile neke važnije teme. Svakih šest meseci sam na konferenciji za novinare davao izveštaj o radu građanima i mislim da je to bio jedan normalan odnos. Obični građani su mogli da dođu do gradonačelnika bez nekih poteškoća”, smatra Maglai.

Međutim, tokom njegovog mandata je doneta i odluka o zatvaranju sednica Gradskog veća za novinare zbog čega je većina novinara negodovala. Na pitanje koji je bio razlog za ovakvu odluku, Maglai kaže da su “sednice Gradskog veća radne sednice i da to nisu sednice na kojima treba da budu prisutni novinari”.

“To je posao članova Gradskog veća i rukovodioca lokalne samouprave gde se odlučuje o važnim temama, a svaki put posle sednice je kompletan materijal dostupan na sajtu grada i svi su mogli da se upoznaju sa temama dnevnog reda i kakve su odluke. Mislim da nema razloga da novinari učestvuju na samoj sednici, i sednice Pokrajinske vlade su zatvorene, pa samim tim smatram da i sednice lokalne vlade treba da budu zatvorene. Novinari su mogli i nakon toga da postavljaju pitanja vezano za odluke sednica Gradskog veća. Nismo nikada branili da novinari dođu do podataka”, kaže Maglai.

Tagovi

Povezani tekstovi