Bivšim pripadnicima Državne bezbednosti 100 godina zatvora za ubistvo Ćuruvije

Foto: NUNS
Foto: NUNS

Specijalni sud za organizovani kriminal u Beogradu danas je u ponovnom postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije osudio četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora. Kao neposredni izvršilac ubistva opet je označeno N.N. lice.

U Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) danas su u ponovnom suđenju za ubistvo novinara i izdavača listova Evropljanin i Dnevni telegraf Slavka Ćuruvije na po 30 godina zatvora osuđeni bivši načelnik Resora državne bezbednosti (RDB) Radomir Marković i bivši načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić.

 

Takođe, na zatvorske kazne u trajanju od 20 godina osuđeni su i bivši operativac RDB-a Ratko Romić i nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miroslav Kurak. Marković je osuđen za krivično delo teško ubistvo u podstrekavanju, dok su preostala trojica osuđena za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

 

Kao neposredni izvršilac ubistva označeno je N.N. lice.

 

U obrazlaganju presude predsednica sudskog veća – sudija Snežana Jovanović istakla je da je većinom glasova odlučeno da su optuženi krivi jer su, po nalogu nepoznate osobe, po prethodnom dogovoru i planu i sa umišljajem lišili života Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo u centru Beograda.

 

Ubijen iz niskih pobuda zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, navela je predsednica sudskog veća. U sudnici se prilikom izricanja presude od okrivljenih pored Kuraka, koji se sve vreme trajanja postupka nalazi u bekstvu, nije pojavio ni Marković koji je izrazio želju da ne prisustvuje.

 

Obrazlagajući presudu Jovanović je rekla da je Ćuruvija ubijen oko 16:45 časova, a s obzirom da su se okrivljeni Romić i Kurak čuli telefonom u 16:38 časova to nedvosmisleno i jasno ukazuje da se oni tada nisu nalazili na istom mestu te da je neposredni izvršilac ubistva N.N. lice.

 

Upravo je zbog uvođenja N.N. lica kao neposrednog izvršioca ubistva umesto Romića i Kuraka, koje Tužilaštvo u optužnici tereti da su neposredni saizvršioci ubistva, Apelacioni sud prošle godine ukinuo prvu prvostepenu presudu i postupak vratio na početak. Podsetimo, isto tročlano sudsko veće, koje pored Jovanović čine i Dragan Milošević i Vladimir Mesarović, iste kazne dosudilo je i ukinutom presudom iz aprila 2019.

 

Jovanović je istakla da su i razlozi, i dokazi i odluka Suda skoro identični kao u prvom postupku pred ovim Sudom „uz neke male izmene koji nisu suštinski uticale na veće“.

 

Ponovljeno suđenje trajalo je od oktobra 2020, a tokom njega ročišta su neretko odlagana.

 

U ponovnom postupku, zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić ostao je pri svojoj završnoj reči iz prvog postupka i od Suda zatražio da se svi okrivljeni maksimalno kazne. Odnosno, da se na 40 godina zatvora osude Marković kao podstrekač, Radonjić kao organizator, a Romić i Kurak kao neposredne saizvršioci ubistva. S druge strane, svi okrivljeni sem Kuraka (kome se sudilo u odsustvu) u svojim završnim rečima negirali su krivicu i zatražili oslobađanje od optužbi. Isto su tražili i svi advokati odbrane.

 

Nakon izricanja presude advokati odbrane zatražili su produženje roka za podnošenje žalbi. Sud je to uvažio, pa je taj rok produžen na 30 dana. Isti rok važi i za Tužilaštvo.

Tagovi

Povezani tekstovi