Biznis rođen usred krize

Pre tačno godinu dana i Srbija je, bar u jednom segmentu ekonomije, stala rame uz rame sa zemljama Evropske unije – 8. oktobra izašao je prvi broj „Biznisa“, najmlađeg „deteta“ „Press Publishing Groupa“. Tako je, napokon, i Srbija dobila poslovni dnevnik, što odavno imaju sve zemlje Evrope.
Bila je to ekonomski teška godina. Godina u kojoj su predsednički, a nedugo zatim i parlamentarni izbori, sa neminovna tri meseca takozvane tehničke Vlade Srbije, zaustavili priliv stranih investicija i praktično povukli ručnu kočnicu na ekonomski oporavak. Bila je to godina u kojoj su direktne strane investicije podbacile, čak i u odnosu na najpesimističnije prognoze, u kojoj je Beogradska berza dan za danom bila u minusu, u kojoj su čak i akcije apsolutno najzdravijih firmi gubile na vrednosti.
A na sve naše nevolje nadovezale su se ekonomske kataklizme u svetskim razmerama. Najpre enormo visok rast cena nafte u prvoj polovini godine, a potom kriza hipotekarnih banaka u SAD, strahovit pad njujorške berze i finansijski cunami koji je posle tog potresa u epicentru novčane industrije zapljusnuo obale ostalih kontinenata.
U takvoj situaciji, redakcija „Biznisa“ ispitivala je potrebu za ovakvom vrstom dnevnih novina. Posle ratova, sankcija i revolucija bilo je evidentno da će ekonomija biti glavni činilac koji određuje sudbinu države i naroda. To su najpre shvatili srpski privrednici, kojima je „Biznis“ već godinu dana nezaobilazna literatura. Kao što smo obećali pre godinu dana, bili smo, iznad svega, aktuelni i pouzdani. Znali smo da kritikujemo, ali i da pohvalimo – bez obzira na to ko je u pitanju: Vlada Srbije, banke, investicioni fondovi, osiguravajuće kuće…
Prvi smo pisali o mnogim temama koje su, pod oznakom „ekskluzivno“, kasnije razrađivali drugi – velike i cenjene dnevne novine.
Posebnu težinu našem listu daju svakodnevni intervjui. Poruke srpskoj privredi sa stranica „Biznisa“ upućivali su premijer, guverneri, ministri, najuticajniji srpski privrednici, ambasadori, biznismeni sa Zapada… Ukupno 254 intervjua izašla u „Biznisu“ biće bogato štivo koje će jednog dana svedočiti kako je stasavala srpska ekonomija, sa kakvim se problema suočavala, kakva su bila strahovanja, a kakva nadanja…
Jedan od najznačajnijih segmenata naših novina svakako su bila i biće ekonomska dešavanja u regionu. Svesni da se su granice između država, kada je u pitanju protok kapitala, postale „transparentne“ i da novac i investicije nemaju nacionalnu odrednicu – regionalnim vestima poklonili smo posebnu pažnju. Trudili smo se da brzo i istinito informišemo naše čitaoce o svim ekonomskim dešavanjima od, sada već punopravnih članica Evrope unije – Rumunije i Bugarske, do Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.
I ekonomske informacije iz sveta postale su prepoznatljiv deo našeg i vašeg „Biznisa“. Temeljne analize globalnih ekonomskih kretanja, informacije sa svetskih berzi i alarmantni izveštaji – od kraha hipotekarnih banaka do eksplozije cene nafte – obeležile su godinu za nama. Kao jedine dnevne poslovne novine u Srbiji, svakodnevno smo prenosili ekonomske analize najuticajnijih medija u svetu – od „Fajnenšel tajmsa“ i „Vol strit žurnala“ do državnih glasila kao što su „Glas Amerike“, „Dojče vele“, „Glas Rusije“…
Između ostalog, postali smo i prve dnevne novine koja su iscrpno izveštavale o svim dešavanjima na berzama, u bankama, investicionim fondovima, osiguravajućim kompanijama i to iz ugla glavnih aktera – direktora, brokera, menadžera… Izveštaji i pokazatelji indeksa sa Beogradske i Produktne berze, kao i sa berzi u regionu, dodatno su obogatile stranice posvećene finansijama.
Posebnu pažnju poklanjali smo i malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Kompanijske vesti i životne priče malih preduzetnika pokazale su se kao posebno zanimljive našim čitaocima.
I za kraj, pokušali smo da, na neki način, edukujemo naše čitaoce. Trudili smo se da svojevrsnim vodičem kroz šumu zakonskih akata, ali i pravnim savetnikom za svakodnevne konkretne probleme, olakšamo poslovanje čitaocima „Biznisa“. Da nije sve u ozbiljnim sadržajima, već da ekonomija ima i svoju zabavnu i opuštenu stranu, pokazali smo kroz „Stil“ strane, gde smo vas upoznavali sa tehničkim ludorijama, svetom luksuza, aukcijama umetnina širom sveta, ali i sa praktičnim savetima koji biznismena čine poslovnom elitom.
Verujemo da ćemo i u periodu koji je pred nama dodatno obogatiti naše sadržaje i još brže stati rame uz rame sa mnogo zvučnijim imenima u Evropi, kako bi „Biznis“, kao uostalom i srpska ekonomija, zauzeo vodeće mesto u regionu. U toj misiji značajno će nam pomoći i vaši saveti, kritike i sugestije, jer „Biznis“ su i vaše novine.


Vladimir Matevski pomoćnik glavnog urednika

Tagovi

Povezani tekstovi