Bjelica: Najlakše je reći da je medijska scena podeljena

Foto: N1
Foto: N1

Najlakše je reći da je medijska scena podeljena, ali je i predvidljiva, jer građani znaju koje će sadržaje naći i koje sagovornike čuti u jednim ili drugim medijima, izjavila je FoNetu novinarka Dragana Bjelica.

Ona je u serijalu razgovora Kiosk, istovremeno, ukazala i da je medijska scena i nepredvidiva, ako bi se malo dublje analizirala, „zato što nikada ne znamo do koje mere će nas iznenaditi tabloidi“.

 

Bjelica smatra da ima „i dobrih primera“ i poručila da mediji nisu tu samo da bi, „kao sekretarice, prenosili ono što šef ili neki vlastodršci kažu“.

Kako je ocenila, važno je imati zvanične informacije, ali i istraživati šta iza njih stoji, odnosno da li su te informacije pouzdane i tačne i „da li je sve tako kako zvaničnici kažu“.

 

Označavanje pojedinih medija na Tviteru da „sarađuju s Vladom Srbije,“ Bjelica vidi kao „politički potez“ te društvene mreže.

 

Prema njenom tumačenju, „Amerikanci nam daju kontekst kako oni to vide, i tako isključe 170.000 naloga koje su povezali sa kineskom vladom“, jer im se „ne sviđa kako tvireraši vide proteste u Hong Kongu“.

 

Kao privatna kompanija, kako je obrazložila, Tviter označavanje medija shvata kao „jačanje kredibiliteta svoje firme“.

Tviter je „dao sebi u zadatak“ da označava sve medije koji sarađuju sa vladom, precizirala je Bjelica i upitala da li to znači da one koje nisu označili smatraju „pouzdanim izvorima koji ne šire propagandu?“

 

Prema njenom viđenju, solidarnosti među novinarima i novinarkama „ima u nekoj meri, ali bi trebalo da je bude više“.

 

Često se od solidarnosti više vidi da novinari napadaju jedni druge, primetila je Bjelica i pozvala se na „iskusnije kolege koji kažu da je krajnji momenat kada medijima i novinarima tema nisu drugi, nego postaju tema sami sebi“.

 

Ti obračuni novinara u slobodno vreme na društvenim mrežama ili kroz druge medije, kako je predočila, „stvarno nisu nešto što će ojačati ugled novinara u Srbiji“.

 

Novinari moraju da poštuju „određene vrednosti“ i sami da se izbore za svoj ugled u društvu, poručila je Bjelica.

 

Novinari tu da bi pitali u ime građana, izjavila je ona i upozorila da su novinari „u velikom problemu“ ako se bave samo visokom politikom.

Prema njenom shvatanju, novinari bi trebalo da zaštite svoje izvore „za koje znaju da su čisti i pošteni kada ih tabloidni mediji iz očigledno političkih razloga provlače kroz blato“.

 

Kako je ilustrovala, „ne možete se izviniti kada nekome zaista uništite život, ukaljate reputaciju, ugrozite mu mentalno zdravlje i ako taj neko izgubi posao i bude progonjen, čak i zatvaran, a kasnije se pokaže da je sve radio kako treba“.

 

Novinari ne služe za političke obračune „i ne bi trebalo da budu političke batine, čemu smo svedoci danas“, zaključila je Bjelica.

Tagovi

Povezani tekstovi