Bjeloruskoj novinarki Katsiaryna Andrejevoj prijeti do 15 godina zatvora

Foto: CPJ
Foto: CPJ

Bjeloruske vlasti moraju odustati od optužbi za izdaju protiv novinarke Katsiaryne Andrejeve i odmah je pustiti i prestati optuživati i zatvarati novinare zbog njihovog rada. Optuživši zatvorenu novinarku Katsiarynu Andrejevu za izdaju, bjeloruske vlasti pokazuju koliko su daleko spremne ići u represiji nad onima koji su pratili i izvještavlai s prosvjeda 2020. tražeći ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka, rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa Committee to Protect Journalist (CPJ) za Europu i središnju Aziju.

Ona je dodala kako vlasti moraju odmah odbaciti sve optužbe protiv Andrejeve i pustiti je, zajedno sa svim ostalim novinarima koji su trenutno u pritvoru.“

 

Njen suprug Ihar Ilyash objavio je na Facebooku da je Katsiaryna,  koja je bila dopisnica poljskog neovisnog medija Belsat TV-a, optužena za državnu izdaju nakon istrage koja se „vodila u potpunoj tajnosti“. O čemu je izvijestila  i zabranjena bjeloruska grupa za ljudska prava Viasna.

 

Ilyash je napisao da vlasti nisu otkrile nikakve informacije o optužbi i rekao da će suđenje vjerojatno započeti u svibnju iza zatvorenih vrata. Ako bude osuđena na temelju 1. dijela, članka 356. bjeloruskog kaznenog zakona, Andrejeva bi mogla dobiti do 15 godina zatvora.

 

Vlasti Andrejevu drže u pritvoru od studenog 2020., kada je privedena zajedno sa svojom kolegicom, snimateljicom Darijom Chultsovom, dok je pratila skup na kojem se Aleksandra Lukašenka pozivalo na ostavku. U veljači 2021. osuđena je na dvije godine zatvora zbog navodnog organiziranja nezakonitog prosvjeda. Ona se nalazi u zatvoru  gradu Homelu na jugoistoku zemlje, prenosi Viasna.

 

-Iza rešetaka je već 16 mjeseci. A sada, pet mjeseci prije isteka kazne, iznenada se suočava s novom optužbom za ‘izdaju’, napisao je Ilyash.

 

CPJ je tražio bjelorusko Ministarstvo unutarnjih poslova za komentar ovog slučaja, ali nije bilo odgovora.

 

Tagovi

Povezani tekstovi