BK (ipak) na kablu

Slobodan Đorić, član Saveta RRA: Sve što je neophodno jeste da BK sklopi ugovor sa nekim od kablovsko-distributivnih sistema (KDS) i podnese RRA dokumentaciju i programsku koncepciju

Televizija BK ipak ima mogućnost da nastavi emitovanje programa putem mreže kablovskih distributera. Kako je za Press potvrdio Slobodan Đorić, član Saveta RRA, za to će biti neophodno samo da BK sklopi ugovor sa nekim od kablovsko-distributivnih sistema (KDS).
– Pored toga, treba da podnesu Radio-difuznoj agenciji dokumentaciju i programsku koncepciju kojom se potvrđuje da u programu neće biti piraterije, pornografije i raspirivanja verske i nacionalne mržnje – kaže Đorić, i dodaje da to za BK televiziju verovatno neće predstavljati problem.
Televizija za koju se koliko do juče mislio da je „blaženopočivša“ moći će, kako saznaje Press, da započne emitovanje putem kablovske mreže onog momenta kada sklopi ugovor sa određenim operaterom kome je Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) izdala odobrenje o pružanju usluga, a RRA programsku dozvolu.
Slobodan Đorić rekao je da KDS operateri nisu dužni da traže saglasnost za emitovanje programa javnih servisa i otvorenih satelitskih programa koji se mogu primati putem nekodirane satelitske distribucije na teritoriji Srbije.
– KDS operateri dužni su da prezentuju RRA ugovore sa ostalim emiterima, odnosno njihovu saglasnost za emitovanje programa. Saglasnost RRA uglavnom se svodi na to da li je određeni program u skladu sa standardima propisanim zakonom i da eventualno nije reč o pirateriji – dodaje Đorić za Press.
Upravo ova klauzula primenjiva je na slučaj BK televizije, koja, dakle, bez novog konkursa može da opstane u etru. Doduše putem kablovskih sistema, ali u situaciji kada je nekad trećoj najgledanijoj TV stanici u Srbiji pretio potpuni raspad i ova mogućnost deluje kao „spas sa neba“.


S.J.


 

Tagovi

Povezani tekstovi