BK televiziji ukidaju i satelitski program?

Beograd – Glavni i odgovorni urednik BK televizije Milomir Marić izjavio je da Zoran Radivojević iz Republičke radiodifuzne agencije (RRA) uz asistenciju nekoliko policajaca pokušava da isključi satelitski program. „Ja nisam znao da je RRA nadležna i za nebo i za druge zemlje osim Srbije i jako me čudi tolika drskost da njima pada na pamet da isključe nešto što ne gledaju građani Srbije“, kazao je Marić agenciji Beta.
Povodom najave iz Republičke radiodifuzne agencije da će BK TV biti onemogućeno da emituje program preko satelita protestovali su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, ocenjujući taj postupak kao „još jedan vid pritiska na ovu televiziju“.


– Obzirom da emitovanje satelitskog i kablovskog programa u Srbiji još nije usaglašeno sa zakonom ovaj postupak bio bi novi dokaz selektivnosti i arbitrarnosti nadležnih državnih organa, pre svega Saveta RRA, navodi se u saopštenju tri udruženja.
NUNS, UNS i NDNV smatraju da se sprečavanje BK TV da emituje program preko satelita zasniva na, u najmanju ruku spornoj odluci Saveta RRA, koja sadrži dovoljno elemenata zloupotrebe položaja da bi i dalje diskvalifikovala svaki ugled ovog tela u uvođenju reda u oblast radiodifuzije u Srbiji. Novinarska udruženja pozivaju „parlament i Vladu Srbije da prestanu sa raspravama iza zatvorenih vrata i u duhu demokratskih principa preduzmu određene mere i otvore parlamentarnu raspravu o daljoj održivosti odluka aktuelnog sastava Saveta RRA“.
Program BK TV ne vidi se na dosadašnjim frekvencijama od 26. aprila, nakon što su njeni predajnici isključeni u noći između 25. i 26. aprila, uz asistenciju policije. Predajnici BK TV isključeni su na osnovu odluke Saveta RRA o privremenom oduzimanju dozvole toj stanici, uz obrazloženje da je kršila Zakon o radiodifuziji i vršila pritisak na to telo. Odluka je izazvala oštre rakcije u javnosti, kao i zahteve za smenjivanje Saveta RRA.
BK TV može se videti putem interneta i satelitskog programa, a od 1. maja organizovano je prenošenje centralne informativne emisije „Telefakt“ u 18.55 časova putem video bima u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu.


O. D. i Beta

Tagovi

Povezani tekstovi