BK ušao u borbu za nacionalni etar

Beograd-BK televizija zvanično je ušla na listu kandidata za dobijanje jedne od nacionalnih frekvencija na konkursu koji je raspisala Republička radiodifuzna agencija, iako su mnogi prognozirali da ona neće ispuniti ni osnovne zakonske uslove da uđe u konkurenciju. Predviđanje da moćna televizijska kuća sa sedištem u Luksemburgu RTL neće moći da se kvalifikuje pokazala se tačnom, a razlog je, kako se navodi, sporna vlasnička struktura odnosno više od 49 odsto stranog kapitala.

RRA je odbacila devet prijava zbog neispunjavanja zakonskih uslova. Razlozi su, uglavnom, vlasnička struktura, pretežno državno ili društveno vlasništvo, preveliko prisustvo stranog kapitala, neuplaćivanje depozita, nepoštovanje poreskih zakona. Na listi onih koji ne ispunjavaju uslove su JU radio, sto odsto u vlasništvu države, kao i IBC i BS FM sa stopostotnim društvenim kapitalom.


Prijave Radija Fleš i Radija Grad su odbačene takođe zbog toga što je strani kapital zastupljen sa više od 49 odsto. RTV Politika i Radio Politika odbijeni su iz brojnih razloga – sporne vlasničke strukture, prisustva državnog kapitala, nedozvoljene medijske koncentracije, odsustva dokaza o prijavi zaposlenih, uplati poreza i doprinosa, izmirenju poreskih obaveza, kao i obaveza proisteklih iz autorskih i srodnih prava. Pri tome kasnilo se i sa uplatom depozita što je učinjeno po isteku roka. Kandidatura Radija Novosti odbijena je zbog nepotpune dokumentacije.


Prema objavljenoj listi kandidata za dobijanje dozvole za emitovanje programa na pet nacionalnih frekvencija, konkurisalo je 12 stanica i to TV Avala, B92, BK TV, Košava, MTS, Pink, Pro TV, Sigma TV, niška TV5, Hepi TV, CME SR TV i Foks medijskog magnata Ruperta Mardoka.


Central medija enterprajziz već ima 11 stanica u jugoistočnoj Evropi i vlasništvo nad TV Nova u Hrvatskoj i PO televizijom u Sloveniji, iza TV Avala stoji grupa domaćih biznismena, a u konkurenciji je i Sigma sa prisustvom kiparskog kapitala. Prihvaćena je i rumunska PRO 5, konzervativca Dana Vasileskua.


I.S.

Tagovi

Povezani tekstovi