Bliski saradnik Putina pridružio se ruskom tehnološkom gigantu Jandeksu

slika: canva
slika: canva

Dosadašnji predsednik Računovodstvene komore i bliski saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, Aleksej Kudrin, saopštio je danas da se pridružio ruskom tehnološkom gigantu Jandeksu (Yandex).

 

„Prihvatio sam ponudu Jandeksa da postanem savetnik za razvoj poslovanja“, naveo je danas na Telegramu 62-godišnji Kudrin, nekadašnji ministar finansija koji je odlazak sa funkcije u Računovodstvenoj komori najavio prošle nedelje.

 

Odluka Kudrina da se pridruži Jandeksu saopštena u trenutku kada Kremlj, u jeku sukoba u Ukrajini, jača kontrolu nad digitalnim sektorom.

 

Jedan od zadataka Kudrina biće da, kako je naveo, „obezbedi dugoročni razvoj kompanije, na svim tržištima, uključujući i međunarodno“.

 

Na internet sektor su snažno uticale sankcije Zapada protiv Moskve. Ruska vlada nastoji da nađe zamenu za proizvode zapadnih giganata koji su napustili zemlju.

 

Jandeks, koji se naziva i „ruskim Guglom (Google)“, registrovan je u Holandiji i ima podružnice u Evropi, Velikoj Britaniji i SAD, ali najveći deo njegovog poslovanja je u Rusiji i zemljama ruskog govornog područja.

 

Jandeks je, pored kreiranja vodećeg ruskog internet pretraživača, dominantan igrač u taksi uslugama i uslugama dostave u većem delu sveta u kojem se govori ruski.

Tagovi

Povezani tekstovi