Boarov: Povratak Vučelićeve politike na RTV Novi Sad

Opravdano sumnjamo da je namera onih koji su imenovali prvo Upravni odbor na skandalozan način i, uz časne izuzetke, u njega postavili skandalozne članove – a potom isti postupak ponovili i izborom direktorice – jedna i jedina: da nastave sa praksom otimačine para od RTV Vojvodine, koja traje još od vremena Miloševićevog besomučnog pljačkaškog centralizma – izjavio je za Danas Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva Vojvodine.


UO Radiodifuzne ustanove Vojvodine, čiji su članovi novinari Dimitrije Boarov, Đorđe Vukmirović i Ištvan Takač, fizičar Đuro Varga, dramska umetnica Gordana Đurđević-Dimić, menadžer Nenad Drašković, reditelj Olivera Šešlija i profesori Bogdan Đaković i Miroslav Egerić, između 17 kandidata koji su se javili na konkurs izabrali su Dinu Kurbatvinski-Vranešević. Tačnije, za nju je glasalo šest od pobrojanih devet članova UO. Troje članova UO se izjasnilo za Borisa Labudovića, nekadašnjeg novinara Dnevnika, vlasnika marketinške agencije Palmer i Svon.
Iz izvora bliskih UO, Danas saznaje da iako je na prvoj sednici UO na kojoj su razmatrani ponuđeni programi kandidata, predsednica UO glumica Gordana Đurđević-Dimić izdvojila jedino program Petra Jovanovića – bivšeg direktora RTV Novi Sad, kao „najkonkretniji i najkompetentniji“, ipak pre dva dana glasala za Dinu Kurbatvinski Vranešević, čiji su program pojedini članovi UO ocenili kao ubedljivo najslabiji među svim ponuđenim.
– Od četiri kandidata koji su ušli u uži izbor najslabiji program, zapravo jednu zbirku opštih mesta, iznela je gospođa Vranešević – napominje za Danas Dimitrije Boarov.
On kaže da su „svi ostali kandidati, svaki za sebe, imali originalnu ideju kako izvući RTV iz duboke krize“.
– Uprkos toj okolnosti gospođa Dina Kurbatvinski-Vranešević je glatko dobila šest od ukupno devet glasova članova UO što me upućuje na zaključak da je obavljeno izvesno lobiranje. S obzirom na činjenicu da se profesionalni uspon gospođe Vranešević dogodio u najcrnje vreme RTV Novi Sad kada je na čelu bio Milorad Vučelić ja ne mogu ništa drugo da zaključim osim toga da se na izvestan način Vučelić vraća u RTV Vojvodine, pa se bojim da se vraća i njegovo shvatanje radija i televizije kao programske mašinerije jedne političke opcije. Iz toga izvlačim i zaključak da je ovim izborom izvrgnuta ideja o javnom servisu Vojvodine – objašnjava Boarov. On dodaje da Dina Kurbatvisnki-Vranešević u svom programu „nema ni jedne jedine reči o radijskom ili televizijskom programu nacionalnih manjina“, što ukazuje „da se može očekivati dalja erozija programa RTV Vojvodine“.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro se usprotivilo izboru Dine Kurbatvinski-Vranešević, „koja je svoju karijeru izgradila u najmračnijim vremenima Televizije“, za direktoricu RTV Vojvodine.
– Znajući ulogu gospođe Kurbatvinski-Vranešević u tim vremenima, jasno je ko danas stoji iza njenog izbora na mesto direktora i kakve su namere onih koji su je postavili na to mesto. Reč je, naravno, o novcima. NDNV raspolaže pouzdanim podacima da se Zakon o radiodifuziji ne poštuje baš u ključnoj tački: raspodeli novca od pretplate. Naime, ne poštuje se odredba da RTV Vojvodine treba da pripadne 70 odsto pretplate koja se skupi na području Vojvodine. Umesto toga, sva pretplata se i dalje uplaćuje na račun RTV Srbije, koja potom po sopstvenom nahođenju raspoređuje novac, ni izbliza ne poštujući slovo zakona. Tako je, na primer, na račun RTV Vojvodine za maj mesec uplaćeno oko 80 miliona dinara. U istom mesecu na području Vojvodine prikupljeno je 240 miliona dinara, što znači da je RTV Vojvodine oštećena za oko 90 miliona dinara – navodi se u saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodine.


Gordana Draganić-Noni


 

Tagovi

Povezani tekstovi