Bodrožić: Vlast fina i umivena samo pod lupom EU, privid normalnosti – taktika

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je gostujući na N1 da podaci o napadima na novinare pokazuju da je situacija iz godine u godinu lošija i da se mora povući crvena linija. „Ovaj slučaj poništavanja presude (za paljenje kuće Milana Jovanovića) još jedna je crvena linija koja je pređena. Mi smo 5-6 godina targetirani bez ikakve mere i razloga, moramo da znamo ko je to radio i zašto je to radio. „Podivljali“ su od 2015-2016. godine, kada su potpuno zagospodarili medijskim prostorom.

On je uputio poruku svim kolegama, rekavši da bi trebalo jedni druge da razumeju i da su na istom zadatku.

 

„Da ova država bude bolja, da svi budu otvoreni, da ne postoji odabir, da ne uđemo u njihov scenario koji je očigledan, da četiri meseca pred izbore ne budemo scenografija za predstavu i da se između sebe ne posvađamo. Moramo da budemo solidarni, ne smemo da pristanemo ne igre vlasti, mi pet godina ne možemo da dobijemo izjavu naprednjaka. Naše kolege imaju obavezu da im kažu ‘zašto ne idete tamo’, N1, Nova S, Danas, NIN koji nisu dobijali odgovore su profesionalni i pravi novinari“, rekao je Bodrožić.

 

On je, komentarišući predusu Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, rekao da je razočaran i uplašen šta sada može da sledi.

 

„Slučaj koji je bio pod tolikom medijskom pažnjom da Apelacioni sud poništi presudu je neverovatno. Žig info radi u neprijateljskom okruženju. Upozoravali smo da mu je oduzeto policijsko obezbeđenje, zahtevamo od nadleznjih da mu vrate obezbeđenje, videli smo šta je sve doživeo. On i njegova supruga moraju sve ponovo da prolaze, kroz patnju koja se minimizira, strah se umanjuje, vode se dugi procesi u kojima advokati odbrane nisu imali milosti, niti su hteli da se to reši. Kada je došlo do prvostepene presude koja je bila zadovoljavajuća, onda smo izrazili zadovoljstvo. U ovakom društvu sumnjate u razloge da se zbog procedure poništava presuda koja je važna za novinare i celo društvo“, rekao je.

 

Podsetio je na reči Milana Jovanovića, koji je rekao da se boji da neće dočekati pravosnažnu presudu.

 

„Proces je pokazao šta se sve radi da se prave opstrukcije, kao da su oni koji vuku konce baš amateri i da su morali da budu procesiurani, ali ih neko štiti iz sistema. U mnogim napadima na novinare ni ne dođemo do konačnog epiloga. Očekujemo od MUP-a da mu vrati obezbeđenje, ovaj slučaj je pokazao da su mnoge crvene linije pređene od strane režima, treba da imamo normalno društvo, razgovorima da rešimo probleme, ali su dijalozi formirani samo zbog neke predstave, scenografije, da ipak postoji neka demokratija u društvu“, dodao je Bodrožić.

 

Kaže da vlasti imaju stalnu potrebu da govore o temema koje se podrazumevaju i da se mnoge žrtve guraju kroz medijsko blato.

 

Bodrožić kaža da se na slučaju protesta u Šapcu vidi delotvornost svih naših zakona.

„Šabac je malo mesto, u takvom gradu bi pozornik sutra znao. Dajte da vidimo ko je to mogao, nemoguće da mi neko kaže da se ne zna ko štampa letke i plakate i ko ih deli po gradu, prave nas ludima“, rekao je on.

 

„Onda se pitate koje je njihovo pravo lice, koje poziva na sastanke, koje se smeška Evropljanima, ali u praksi je to jedan papir. Pravo lice je ovo koje vidimo, medijska scena je razrušena, profesionalni i nezavisni mediji na ivici egzistencije, a oni koji imaju finansija su izjednačeni sa grupama koljača poput Belivukove, Goran Marković je čerečen, kao vođa skupine koja hoće da strelja predsednika, to pokazuje lice vlasti. Želimo da budemo članica EU, to podrazumeva da smo pod lupom, samo pred njima su fini i umiveni“, kazao je predsednik NUNS-a i dodao da ne veruje da će i u kampanji biti fini i umeveni.

 

„Neke stvari se dešavaju zbog pritisaka, protesta građana, izveštaja i zaključaka EP, popušta se, pravi privid normalnosti, posebno na medijskom planu, da se otvara RTS za drugačija mišljenja, ali se bojim da se iza toga krije taktika koja će trajati do početka aprila. Oni koji su pokušali da otvore oči ljudima su godinama kriminalizovani“, ocenjuje gost N1.

Tagovi

Povezani tekstovi