Borba protiv lažnih vesti na internetu da 5G izaziva koronu, a da je leči sirće

Korisnici aplikacije odsada će moći da proslede poruku samo jednom korisniku kako bi se ograničila njihova cirkulacija, najavila je kompanija dodajući da je primećen „značajan porast deljenja poruka koje mogu doprineti širenju lažnih informacija“.

U Velikoj Britaniji je uništeno nekoliko antena i releja, a vlasti tvrde da društvenim mrežama kruži apsurdna teorija prema kojoj se novi koronavirus širi mrežom mobilne telefonije 5G.

U Africi VotsApom kruže informacije o ispiranju usta sirćetom koji ubija Kovid-19 kao i tvrdnje da su crnci otporniji na zarazu.

U vreme ograničenja kretanja korišćenje aplikacije je eksplodiralo, navodi AFP i dodaje da je Fejsbuk s Instagramom, VotsApom i Mesindžerom (Messengerom) krajem marta broj poruka povećao za više od 50 posto u najpogođenijim zemljama.

Tehnološki div je udvostručio kapacitete svojih servera i pokušava da istakne informacije pouzdanih izvora.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i više od 20 ministarstava zdravstva koriste VotsAp za objavu informacija o pandemiji i poslali su već više od 100 miliona poruka, dodaje francuska agencija.

Fajnenšel tajms (Financial Times – FT) prenosi da je Silicijumska dolina ojačala borbu protiv pandemije koronavirusa na neočekivane načine i da je, osim na donacije, kriza podstakla tehnološke gigatne da otkriju da u stvari mogu učiniti neke stvari za koje su mislili da su nemoguće.

Nadgledanje sadržaja i razmena podataka sa zvaničnicima postalo je norma, a borba za povratak na stare navike počeće kada se pandemija završi, navodi FT i dodaje da se Tviter (Twitter) odrekao zabrinutosti za slobodu govora i brzo prešao na uklanjanje tvitova i zabranio korisnike za koje veruje da šire dezinformacije.

Eplova (Apple) App Store, dizajnirana kao otvorena platforma, uklonila je nezvaničnee aplikacije za koronavirus.

Naredna faza biće kontroverznija, ukazuje list i dodaje da vade na Zapadu pozivaju velike tehnološke kompanije da pomognu u pronalaženju virusa ali da takve ideje koči nedostatak odgovarajućih zakona o testiranju i privatnosti.

Dosadašnji alati manje su precizni od digitalnog praćenja kakvo se sprovodi u Kini i Južnoj Koreji. Guglov (Google) izveštaj o mobilnosti zajednice Kovid-19 prikazuje anonimne podatke iz 131 zemlje iz kojih se vidi koliko su određena područja prometna ili tiha, dok Fejsbuk platforma „Podaci za dobro“ nudi slične alate, navodo FT.

Ni jedni ni drugi ne prikazuju obrasce kretanja za konkretnog pojedinca. Ali, mogli bi, ukazuje britanski dnevnik.

Tagovi

Povezani tekstovi