Božić onemogućila Nacionalnom konventu prisustvo sednici za pridruživanje EU

Izvor:N1
Izvor:N1

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (EU) je saopštio da im poslanici iz redova skupštinske većine danas nisu dozvolili da prisustvuju 15. sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP) u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

 

Nacionalni Konvent „izražava protest zbog takve štetne odluke koja pokazuje nedostatak političke volje za suštinsko uključivanje civilnog društva u dijalog o evropskim integracijama Srbije“, navodi se u saopštenju.

 

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2013. godine formirana su zajednička tela za njegovo sprovođenje na izvršnom nivou, dok se politički dijalog na parlamentarnom nivou odvija u okviru Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje koji čine poslanici Narodne skupštine i poslanici Evropskog parlamenta.

 

Sednice POSP-a održavaju se dva puta godišnje, jednom u Evropskom parlamentu i jednom u Narodnoj skupštini Srbije.

 

U ovom mandatu radom POSP rukovode kopredsedavajuće iz redova Evropskog parlamenta i Narodne skupštine – Alesandra Moreti i Marinika Tepić, koje zamenjuju Franc Bogovič i Sandra Božić.

 

Sednice POSP Evropske unije i Srbije su po pravilu javne i njima, između ostalih, prisustvuju i predstavnici medija i civilnog društva, uključujući i Nacionalni konvent.

 

Predstavnici Nacionalnog konventa nisu mogli da prisustvuju današnjoj sednici jer, kako se dodaje u saopštenju, uprkos odluci kopredsedavajuće Marinike Tepić da oni budu pozvani, njena zamenica iz redova vladajuće koalicije Sandra Božić, bez obrazloženja, nije dala saglasnost za to.

 

Po Članu 6 Poslovnika o radu POSP-a o prisustvu i obraćanju na sednicama Odbora odlučuje konsenzusom Biro POSP-a koji čine četiri člana – kopredsedavajući iz redova Evropskog parlamenta i Narodne skupštine i njihovi zamenici.

 

„Nacionalni konvent o Evropskoj uniji još jednom poziva Narodnu skupštinu da preuzme odgovornost za ulogu koju ima u procesu evropskih integracija, i da organizacije civilnog društva i Nacionalni konvent posmatra kao partnere na tom putu“, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Povezani tekstovi