Braser: Problem vlasništvo nad medijima

an-braser-blic-rs

[box align=’box-right’ id=’6976′]

An Braser je na predavanju studentima Fakulteta političkih nauka rekla da će sa srpskim vlastima razgovarati o vlasništvu u medijima, uz ocenu da se, kada se jasno zna ko je vlasnik, može obezbediti pluralizam, kao jedini put za slobodu medija.

Nije to problem samo ovde, imali ste situaciju u Italiji, kada je premijer Silvio Berluskoni imao većinu medija, izjavila je An Braser.

Ona je ocenila da je Srbija dosta napredovala i ratifikovala veliki broj konvencija Saveta Evrope, ali je dodala da se rad nikad ne završava.

Ne možete ljudska prava uzimati zdravo za gotovo, a jedno od tih prava je i sloboda medija, rekla je An Braser.

Ona je izjavila da u Srbiji ima posla što se tiče vlasništva u medijima, kao i zaštite novinara, ali ne samo u Srbiji, već i svuda u svetu.

An Braser je najavila da će razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Srbije i predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Ivicom Dačićem o predsedavanju tom organizacijom.

Na pitanje kakav odnos Savet Evrope ima prema Kosovu, An Braser je odgovorila da ta organizacija poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Zato Kosovo nije član Saveta Evrope. Moguće je da bude zahteva sa Kosova za članstvom, ali sve zavisi od regiona i zato je za mene bilo važno da dođem. Bila sam u Hrvatskoj, sada sam ovde, posle idem u Bosnu i Hercegovinu da osetim region, rekla je An Braser.

Ona je izjavila da je najveći izazov za Savet Evrope ukrajinska kriza.

Radi se o situacija u kojoj jedna članica Saveta Evrope anektira deo teritorije druge članice, konstantovala je An Braser.

Teritorijalni integritet je jedan od osnovnih principa kojim se vodimo i u aprilu smo, posle aneksije Krima, odlučili da suspendujemo glasanje ruskih delegata u Parlamentarnoj skupštini, dok se situacija ne preokrene, rekla je An Braser, dodavši: U januaru smo obnovili akreditive ruskih delegata, iako su sankcije prema njima i dalje na snazi, ali su oni odlučili da ne sarađuju sa nama.

Savet Evrope ne odustaje od izveštaja Dika Martija

Savet Evrope nije odustao od utvrđivanja istine o navodima specijalnog izvestioca Parlamentarne skupštine SE Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, rekla je danas predsednica PS SE An Braser.

„Mi nikad ne odustajemo“, rekla je ona na Fakultetu političkih nauka gde je odmah po dolasku u Beograd održala predavanje studentima o Savetu Evrope.

Prema njenim rečima, važno je da se utvrdi istina o nestalima i da SE nastavlja rad u tom pravcu. Ona je takođe istakla da se SE u odnosu prema Kosovu rukovodi Rezolucijom UN 1244.

„Kosovo nije član Saveta Evrope“, rekla je Braser, ne odbacujući, međutim, mogućnost da se to jednog dana dogodi.

„Zahtev Kosova postoji, ali to zavisi od regiona, ne treba da žurimo“, dodala je ona napominjući da EU ima drugačiji pristup od SE i da je potrebno pronaći zajedničko rešenje.

Tagovi

Povezani tekstovi