Bratislav Gašić i Milomir Marić u Vučićevoj režimskoj tragediji

Youtube Printscreen/Александар Вучић
Youtube Printscreen/Александар Вучић

Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), polako postaje glavni lik tragedije u kojoj se režim Aleksandra Vučića bespoštedno, okrutno i svirepo, obračunava sa medijima, otimajući pritom, bez maski i suvišnih čarapa preko lica, velike svote novca iz državne kase. Po konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, od kojih najveću korist izvlače režimske ispostave.

Gašićev je ego poštenjačine, za kakvu slovi po Kruševcu i u celoj državi, povređen, pa je odlučio da pravdu, ali i umirenje bola, potraži na sudu. Tužio je KRIK jer je objavio detalje prisluškivanih razgovora sa suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki u kojima se on (Gašić) pominje. Biće da je prvog srpskog udbaša pogodila i uznemirila reč “kazan”, jer je, kaže jedan od protagonista prisluškivanog razgovora, “Gašić kod njega (Jotke, prim.aut.) na kazanu”.

 

Direktor BIA kaže da je  zbog KRIK-ovog teksta “Političke veze kruševačke kriminalne grupe: ’Gašić kod Jotke na kazanu’“doživeo psihičke i fizičke bolove – među nama, ko ne bi, valja ga razumeti – ali i to da bi pola miliona dinara odštete bilo efikasna terapija. Drži šef tajne policije javnu lekciju, kaže kako bi sud trebalo da medijima “stavi do znanja da granice postoje i moraju da se poštuju“.

 

A Gašić zna granice, tačnije zadužen je za njihovo uspostavljanje. Prilično je vremena prošlo od nestašluka KRIK-a, izgleda da se direktor BIA smirio i bez dodatnih para, nije išao na bolovanje.

 

Ali, te granice… Nezavisnom srbijanskom pravosuđu Gašić će se požaliti i zbog navodnih kleveta opozicionara Dejana Stevanovića iz kruševačkog odbora Narodne stranke. Tuženi Stevanović je u oktobru prošle godine govorio o slučaju restorana u kruševačkom Pionirskom parku, tvrdeći da se iz dokumentacije vidi da je brat Bratislava Gašića vlasnik tog objekta, odnosno da mu je izdat na 99 godina, bez tendera.

 

Klevete i laži, kaže Gašić. Ima medije koji mogu da ga zaštite, a mediji imaju novce sa konkursa, kako bi realizovali ovakve projekte. I na jezicima manjina, bez diskriminacije.

 

A ima i najmoćnijeg zaštitnika, “Ne dam Batu Gašića!”, grmi Jotka iza rešetaka. Ne, ipak je to glas Aleksandra Vučića. Sa slobode.

 

A mediji imaju REM, regulatorno telo, da im ukaže na greške, da kazni zle namere. Jedan februarski jutarnji dijalog istomišljenika Milomira Marića i skupštinske zvezde Predraga Antonijevića završen je u maju presudom: nisu krivi. Nije, zapravo, kriva TV Happy.

 

“Narušen je osnovni medijski princip, ali i zakonska obaveza koja se odnosi na istinito i objektivno informisanje javnosti. Ovakvim izjavama,  TV Hepi, Marić i Antonijević krše osnovna ljudska prava, vređaju dostojanstvo žrtve i dovode u zabludu građane Srbije i na prostoru bivše Jugoslavije”, konstatuju u prijavi Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Udruženje logoraša “Kozarac”.

 

A ovo je bio delikt: “Od izbijanja rata u Bosni i otkrivanja logora Omarska kod Prijedora, celokupna svetska propaganda htela je dokazati da su se pojavili nacisti novog doba. I to su Srbi“, rekao je Marić.

 

Reditelj filma o genocidu je vizuelac: “To je onaj s tuberkulozom što je kao bio mršav“. Ponovo urednik Marić: “Jest. Ali to je bilo otvoreno. Oni su mogli izaći iz tog logora kad god su hteli. To je bio sabirni logor da se sklone, da ih neko ne ubije. I oni su njega posle nahranili. Odveli su onog mršavog i prikazivali su ga po cirkusu u Evropi. To je njihova propaganda.“

 

Tako su se predstavili Marić i Antonijević, a REM podržava negiranje genocida i iživljavanje nad žrtvama, nacionalni projekat: “Kada pogledamo temu gostovanja režisera Predraga Antonijevića i širu sliku, uočava se da voditelj nije negirao postojanje samog logora ili više logora na tom prostoru, kao ni zločine koji su tamo učinjeni i za šta postoji presuda Međunarodnog suda za zločine u Hagu“, ocenjuje Služba za nadzor. I iznosi stav da se zbog kvalifikacija kao što su “to je onaj sa tuberkulozom“ i “odveli su onog mršavog i prikazivali su ga u cirkusu, po Evropi“ može govoriti “o pitanju povrede ličnog interesa”.

 

I nikom ništa. TV Happy jedna je od najkažnjavanijih televizija. Ali patriotska, valja je i poštedeti.

 

Na istom smo terenu, možda niste čuli, a niste ni imali gde, izuzev na Newsmaxu, Aleksandar Vučić je u spomeničkom zamahu odlučio da podigne memorijal svim srpskim žrtvama iz ratova devedesetih. Preciznije agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, na divljanje po Kosovu. Da preciziramo, ne obeležava se stradanje onih koje su Srbi pobili, nego Srba koje su pobili drugi.

 

A na mestu koje je izabrano za memorijal bilo bi logičnije da se obeleži stradanje žrtava, pre svega civila, koje su likvidirale državne jedinice Srbije. Spomenik će se podići u Batajnici, tik pored policijskog poligona u kojem su bile masovne grobnice albanskih civila. Koje je usmrtila država Srbija. Crkva je već podignuta. Nije pokajnica.

 

U čast zaborava. U sklopu priprema.

Tagovi

Povezani tekstovi