Britanija planira reformu BBC posle slučaja intervjua sa princezom Dajanom

bbc

Britanska vlada saopštila je da će preispitati da li je potrebno izvršiti reformu uprave javnog servisa Bi-Bi-Si (BBC) posle objave poražavajućeg izveštaja oko metoda jednog novinara upotrebljenog radi dobijanja intervjua princeze Dajane 1995. godine.

U tom izveštaju objavljenom juče, bivši sudija Vrhovnog suda Džon Dajson prozvao je novinara Martina Bašira zbog upotrebe lažnih dokumenata da bi dobio taj eksplozivni intervju od princeze Dajane, ali takođe i upravu javnog servisa BBC zbog toga kako je vodila taj slučaj.

 

Intervju koji je 1995. gledalo 23 miliona gledalaca imao je efekat bombe. Prinzeza Dajana tu je između ostalog rekla da je bilo “troje ljudi” u njenom braku, u osvrtu na vezu koju je njen suprug princ Čarls imao sa Kamilom Parker Bouls i priznala da je i ona imala vezu.

 

“Taj izveštaj je očigledno poražavajući”, rekao je ministar pravde Robert Balkland za televiziju Skaj Njuz, i naglasio da dokument ukazuje ne samo na novinara nego i na upravu BBC-a i “na odluke donete u to vreme”.

 

“To zahteva pažljivo ispitivanje i to će vlada učiniti ozbiljno i smireno da vidi šta treba uraditi radi popravljanja uprave BBC-a”, dodao je britanski ministar.

 

Objava Dajsonovog izveštaja podstakla je starijeg sina princeze Dajane, princa Vilijama da oštro osudi BBC i rekao da je on podstakao njenu paranoju i pogoršao odnos njegovih roditelja. Princeza Dajana poginula je 1997. u automobilskoj nesreći u Parizu, kada su za njenim kolima jurili paparaci.

 

Posle istrage koja je utvrdila da je BBC pao ispod svojih standarda, princ Vilijam je rekao da je jako tužan što Dajana nikad nije saznala da je bila prevarena.

 

“Nju je izneverio ne samo jedan odmetnuti novinar” nego i šefovi BBC-a, rekao je Vilijam.

 

“Beskrajno je tužno videti do koje mere su propusti BBC pothranjivali strahove, paranoju i samoću poslednjih godina koje sam proveo sa njom”, rekao je princ Vilijam.

 

Njegov mlađi brat Hari je povezao smrt svoje majke sa efektom te “kulture eksploatacije i prakse koja je suprotna svakoj etici”.

Tagovi

Povezani tekstovi